woensdag 27 januari 2010

Duidelijkheid nieuwe bondscoach belangrijk


Er bestaat onduidelijkheid over de nieuwe bondscoach van Suriname. Bestuursleden van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) hebben openlijk gezegd dat Kees Zwamborn (foto) wordt aangesteld voor de periode van 3 maanden als bondscoach. De korte aanstelling houdt verband met deelname van de nationale selectie aan de Digicel Caribbean Championship 2010 (DCC’10). Na die periode wordt hij geëvalueerd en krijgt hij de gelegenheid te verklaren of hij door wil gaan.

Aan de andere kant heeft het SVB bestuur de mogelijkheid het samenwerkingsverband op te zeggen of voort te zetten. Vastgesteld is dat Zwamborn zijn assistenten zelf zal aanwijzen gedurende de periode van 3 maanden. Die mededelingen zijn hard naar voren gebracht door het SVB bestuur.

Het is niet onvriendelijk bedoeld naar de toekomstige bondscoach, maar Suriname heeft geen boodschap aan diplomatieke taal. Zwamborn zegt zich te oriënteren, maar daar hangt een prijskaartje aan. Hij zal aan de slag moeten en de totale technische verantwoordelijkheid op zich moeten nemen voor Suriname's deelname aan de DCC’10 en eventueel de Olympische kwalificatie. Als hij dat niet zo heeft begrepen moet het hem in ronde woorden opnieuw worden meegedeeld.

En als de SVB bij voorgesprekken met de coach-trainer niet duidelijk genoeg is geweest over zijn werkzaamheden, is verontschuldiging op z'n plaats. Hoe dan ook het voetbalminnende publiek heeft behoefte aan duidelijkheid. Zwamborn heeft voldoende kanalen ter beschikking om vooraf betrouwbare informatie te krijgen over het niveau van het Surinaamse voetbal. Tal van Nederlandse deskundigen hebben in Suriname het spelersveld en de omstandigheden verkend en kunnen als vraagbaak dienen. Persoonlijke oriëntatie wordt niet afgewezen, maar daar bestaat op dit moment weinig tijd voor omdat de DCC’10 voor de deur staat evenals deelname aan de kwalificatie van de Olympische Spelen 2012.

Een andere coach die hier een werkzaam aandeel had bij de activiteiten van de SVB selectie was Jan Derks. Hij drukte zijn stempel op de selectie door tijdens de WK kwalificatieronde van de nationale selectie tegenstanders te analyseren voor- en na de wedstrijden. Bondscoach Kenneth Jaliens had toen mede op basis van de verzamelde analyses zijn werk gedaan.

Ondanks de grote invloed van Derks droeg hij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor de selectie. Hiervan moet worden afgestapt. Zwamborn moet vanaf het eerste moment de volledige verantwoording op zich nemen en zich niet verschuilen achter Surinaamse trainers. De roep naar een buitenlandse trainer in Suriname is overal te horen. Die opvatting is niet nieuw, omdat grote voetballanden soms met succes gebruik maken van buitenlandse trainers. Aanstelling van Zwamborn geeft de gelegenheid na te gaan welke de positieve effecten zijn van een buitenlandse coach bij onze nationale selectie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games