dinsdag 3 november 2009

Terugblik op PARBO Bier Cup 2009


Voorzitter Ro Kolf van Stichting Instituut Sport Opleidingen heeft samen met studenten van de voetbal b-cursus de Parbo Bier Cup 2009 geanalyseerd en in een verslag vastgelegd. In het verslag dat reeds is verschenen staat een beoordeling over het ‘combinatieteam Suriprofs/Natio Suriname’ centraal. Aan dit toernooi deden in juni het Surinaamse combinatieteam (foto: president Ronald Venetiaan maakt kennis met het team), de nationale selecties van Guyana, Antigua en Barbuda en latere winnaar Frans-Guyana mee. Suriname sloot het evenement af als tweede.

In het voorwoord stelt voorzitter Louis Giskus van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) vast dat het experiment met het combinatieteam is geslaagd en dat selecties van Suriname en de Suriprofs niet meer tegen elkaar zullen spelen, maar met elkaar. “Het behalen van de tweede plaats van het toernooi is bevredigend geweest en het publiek heeft intens genoten”, aldus Giskus. Bundeling van krachten ziet hij als de basis om overwinningen te behalen. De voorzitter benadrukt dat er voldoende werk aan de winkel is om de benodigde condities te scheppen, waardoor het experiment op lange termijn uitgevoerd kan worden.

In de publicatie is aandacht besteed aan de organisatie, de deelnemende teams, historie van de Parbo Bier Cup, het samengaan tussen Suriprofs en Natio, de gespeelde wedstrijden, de wedstrijdleiding, media, het toernooi en de visie van coaches/trainers. Wat het laatste betreft zijn de trainers vol lof over de organisatie en niet zozeer over het resultaat. Ze concluderen dat met het oog op het willen deelnemen aan het wereldkampioenschap van 2014, het raadzaam is in januari 2010 tijdens de winterstop in Nederland, een toernooi te organiseren waaraan een combinatieteam meedoet.

Uitnodigingen moeten gestuurd worden naar Trinidad en Tobago, Jamaica en Cuba. In juni 2010 moet zo een toernooi worden herhaald met sterke landen uit het Caribische gebied. De coaches stellen voor om in 2011 weer twee gelijksoortige toernooien te organiseren met deelname van één of twee landen uit Midden-Amerika. Na twee of drie evenementen adviseert de technische staf van de SVB het bondsbestuur welke koers moet worden gevaren. Verder zijn de coaches tot de conclusie gekomen dat het niveau van de Parbo Bier Cup 2009 laag was en de prestatie van Natio matig.

Samen zijn de coaches de voetbalprestaties nagegaan en die zijn uitgedrukt in handelingstaal. Ze zijn van mening dat waarschijnlijk door het grote enthousiasme van beide groepen, de spelers te individueel waren. Ze beheersten wel de voetbalhandelingen, maar blonken niet uit in het functioneel toepassen tijdens de wedstrijden. Waar het nu op neerkomt is dat het effectiever handelen aandacht vraagt en dat dit aangescherpt moet worden. De teamtaak om scoringskansen te creëren, moet ook sterk worden verbeterd. In het verslag kondigen de coaches aan uit te kijken naar het eindrapport van de technische staf van de SVB over het Parbo Bier Cup toernooi 2009, zodat zij de inhoud daarvan kunnen gebruiken voor discussies. Op deze manier willen zij bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het voetbal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games