donderdag 8 oktober 2009

Independence Cup wordt nationaal bindmiddel


De Stichting Internationaal Voetbal Suriname (SIVS) viert de onafhankelijkheid van Suriname met de Independence Cup. Maar het wordt meer dan alleen voetbal. “Het wordt een toernooi-plus”, zegt voorzitter Cor Lie A Kwie (foto: 4e van links). “Wij willen de voetbalsport ontwikkelen én het nationalistisch gevoel in zijn totaliteit doen groeien. Via voetbal moeten wij ons weer één gaan voelen.”

De Independence Cup moet een toernooi worden waar de Surinamer zichzelf in terug kan vinden. Secretaris Ray Wimpel (foto: 5e van links) ziet het Surinaamse voetbaltoernooi als bindmiddel. “Laten wij ons daarom nationaal opstellen en hand-in-hand gaan. Samen moeten wij er iets van maken”, roept hij op. Wimpel hoopt dat zaken als uitjouwen van de president zoals tijdens de Parbo Bier Cup 2009 achterwege worden gelaten.

Aan het toernooi doen Suriname, de Nederlandse Antillen, Guyana en Frans-Guyana mee. Volgens Lie A Kwie is er contact geweest met Antigua en Barbuda, Barbados, Grenada, Guadeloupe, Jamaica, Panama en Trinidad en Tobago, maar alleen Guadeloupe reageerde enthousiast. Door onvoorziene omstandigheden haakte dit land vrijdag af, waardoor teruggevallen werd op Guyana. “Wij hadden geen andere keus, maar ook met deze landen kunnen wij een interessant toernooi hebben.”

In eerste instantie wilde de SIVS de stoute schonen aantrekken om een 6-landentoernooi te organiseren, maar zag ervan af. Lie A Kwie vertelt dat het moeilijk was om sterkere landen te vinden. “Het lijkt alsof ze niet willen reageren.” Na lang aandringen kreeg Jamaica toch interesse, maar die kwam met een eis die veels te duur was. In feite wilden ze hiermee gewoon zeggen; “Wij doen niet mee.”, zegt Lie A Kwie.

De Independence Cup zal jaarlijks lopen van de laatste woensdag in oktober tot en met de eerste zondag in november. Volgens voorzitter Louis Giskus (foto: 2e van links) van de Surinaamse Voetbalbond zal het toernooi een vaste plaats krijgen op zijn kalender. Hiermee heeft de Surinaamse voetballiefhebber elk jaar iets om naar uit te kijken.

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij is de hoofdsponsor en Staatsolie en Havenbeheer de cosponsors. SLM-onderdirecteur Clyde Cairo (foto: 3e van links) zegt dat de Independence Cup niet gezien moet worden als concurrent van de Parbo Bier Cup. “Dit toernooi heeft zijn eigen identiteit”, verzekert hij. Dat SLM direct en enthousiast toehapte heeft volgens hem te maken met de “mooie doelstelling” het voetbal op een hoger niveau te brengen. Hij waarschuwt evenwel dat het een proces is.

“Het zal een paar jaar duren voordat we het topniveau krijgen die we willen. Dit is het begin van een proces”, zegt Clyde Cairo. “We willen het Surinaams voetbal op een hoog niveau krijgen. Dat gaan wij niet alleen doen, maar met partners.”

Directeur John Defares (1e van links) van Havenbeheer zegt dat met deze stap zijn bedrijf iets teruggeeft aan de gemeenschap en dat de drie sponsors elk hun maatschappelijke rol begrijpen. Zowel Cairo als Defares garandeert dat de financiële positie van hun bedrijf goed genoeg is om als sponsor op te treden. “De vooruitzichten en perspectieven zijn goed,” zeggen ze beide.

Op de laatste speeldag (1 november) worden er kinderkaarten voor vijf Surinaamse dollar verkocht. De organisatie zal dan ook experimenteren met het opzetten van speciale tribunes voor de jeugd. Een kaart voor de hoofdtribune kost 25 Surinaamse dollar en van Noord tien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games