Voetballers in Amerika willen voor Natio spelen

Niet alleen in Europa zijn professionele voetballers van Surinaamse origine actief, maar ook in de Verenigde Staten. Giovanni Andjole (foto...


Niet alleen in Europa zijn professionele voetballers van Surinaamse origine actief, maar ook in de Verenigde Staten. Giovanni Andjole (foto) is één van deze voetballers. De geboren Surinamer speelt voor Texas Dutch Lions FC in de USL Premier Development League (PDL) en heeft de wens om ooit voor de nationale voetbalselectie van Suriname mogen uit te komen. NatioSuriname.com sprak hem vlak voor het einde van zijn voetbalseizoen.

Andjole die 9 jaar in Suriname woonde begon al op jonge leeftijd met voetbal. "Mijn voetballoopbaan is begonnen toen ik van Suriname naar Nederland ging, ik was toen 9 jaar oud. Ik ging toen gelijk op voetbal bij een amateurvereniging, maar ik werd toen al snel opgemerkt door Betaald Voetbal Organisaties in de omgeving. Dat waren er twee, RKC Waalwijk en FC Den Bosch. Omdat ik in Waalwijk woonde koos ik ervoor om bij RKC te gaan spelen. Bij RKC heb ik gespeeld tot mijn 13e en daarna bij FC Den Bosch tot mijn 17e. Helaas heb ik het toen net als de meesten niet gered mede door mijn mentaliteit, waar ik achteraf spijt van heb. Ik ben toen niet gestopt en heb de draad weer opgepakt. Ik ben toen gaan spelen voor amateurclubs 3e en 1e klasse uit de omgeving."

Via een lange weg kwam de 24-jarige aanvaller terecht bij het Amerikaanse Texas Dutch Lions FC. "Ik had een jaar geleden via kranten en internet gelezen dat je try-outs kon doen voor een profclub uit Amerika en dat was toen Dayton Dutch Lions FC, die dus spelen in de USL Pro een niveau hoger dan de PDL. Ik had er toen aan mee deelgenomen en van de 150 spelers die zich hadden ingeschreven zouden er 30 doorgaan naar de finale dag. Ik zat bij de 30 finalisten, en op de finale dag zouden zij 8 spelers uit kiezen die een gesprek zouden krijgen voor een contract en geloof het of niet ik zat bij die 8 spelers! Ik kreeg toen een uitnodiging voor een gesprek met Cor van Hoeven de technisch directeur, met Ivar van Dinteren nu hoofdcoach bij Dayton Dutch Lions FC en Erik Tammer de eigenaar. Ik was toen met mijn vader naar het gesprek geweest en aan de hand van dat gesprek kon het contract eigenlijk al opgesteld worden, ze hadden alles duidelijk uitgelegd wat de bedoeling was als ik daar was en wat ik zou gaan doen: 2x per dag trainen, een appartement, auto en salaris."

Helaas werd Andjole in eerste instantie afgewezen. "De club moest een keuze maken tussen 2 aanvallers en dat was ik en een andere jongen die in de Zaterdag hoofdklasse speelde. Als ze voor mij zouden kiezen dan wist ik hoe en wat in mijn contract stond, ze zouden contact met mij opnemen als ze een keuze hadden gemaakt en na 3 dagen hadden ze gekozen voor de jongen uit de hoofdklasse. Maar dat betekende niet dat het over voor me was, ze zeiden 'je bent nog jong blijf gewoon goed spelen en wie weet nemen wij jou de volgende keer'."


Door goede prestaties in de Nederlandse amateurcompetitie speelde Andjole (foto: spelend voor TSV Longa) zich weer in de kijker bij de Amerikanen. "Dit seizoen kwam ik uit voor TSV Longa dat is een 1e klasse team uit Tilburg. Ik koos daarvoor omdat ik ook in Tilburg op school zit, dus dat was makkelijk om te combineren. Ik had een moeizame start, ik had niet veel gespeeld aan begin van het seizoen door blessures. En na een blessure van 3/4 weken kon ik terug op het veld in oktober en toen ging alles goed. Longa speelde vervolgens een oefenwedstrijd tegen de beloften van Willem II. En in die wedstrijd mocht ik mijn minuten pakken, omdat ik terug was. Ik begon in de basis en wij hadden gewonnen met 3-2 waarbij ik alle drie de doelpunten had gescoord die avond. Vervolgens vanaf die wedstrijd scoorde ik elke wedstrijd voor Longa zowel in de competitie, beker en oefenwedstrijden pakte ik mijn doelpunten en dat trok weer de aandacht. Dat was namelijk, omdat de Dutch Lions zoveel mogelijk clubs willen uitbreiden in de VS en met de tweede club uit Texas dus een nieuwe selectie zou gaan starten in Houston. Ik was goed aan het spelen en zij hielden mij in de gaten, ze hadden scouts naar wedstrijden van Longa gestuurd om mij aan het werk te zien. Na 1 wedstrijd was het gelijk raak. De scout sprak me aan na die wedstrijd en hij was meteen tevreden en hij wou me hebben en zou het gelijk doorgeven dat ze het in orde moesten maken met mij. Na 2 weken was het zover. Ik kreeg een belletje uit de VS van de club om de mogelijkheden te bespreken en na 20 minuten waren wij eruit en dus zou ik begin april naar de VS gaan om te gaan spelen voor de Texas Dutch Lions FC."

De aanvaller geeft aan dat de Amerikaanse voetbalcompetitie waarin zijn club speelt geen amateurcompetitie is. "Het is de 3e hoogste niveau van de USA met boven ons dus de USL Pro en dan krijg je de MLS. Het is gewoon profniveau. Ik woon nu in Houston en het is fulltime voetbalwerk, 2x per dag trainen en 5 dagen in de week." Dit blijkt volgens Andjole ook uit het feit dat ex-Wisla Kraków trainer Robert Maaskant voor de ploeg heeft gestaan. "Helaas gaat hij begin juli bij FC Groningen aan de slag als hoofdtrainer maarja dat is geen kleine meneer, iedereen kent hem. Trainer die Champions League heeft gespeeld en die nu voor je neus staat als hoofdtrainer van Texas Dutch Lions FC is toch geweldig?! En ook al was het maar voor 2 maanden dat hij er was. Ook onder hem stond ik gewoon in de basis en speelde ik goed. Hij praatte veel tegen me wat ik nog kan verbeteren en hoe ik nog beter mijn loopacties kan maken om rendement eruit te halen als aanvaller."

Andjole kan van het voetbalniveau geen vergelijking maken met de Surinaamse Hoofdklasse. "Het Surinaamse voetbal kan ik niet echt ergens volgen, daar kan ik dus niet een uitspraak over doen. Maar ik denk wel dat het daarmee te vergelijken is, misschien wel een niveau hoger. Ik denk dat het in Suriname wat fysieker is, maar als het om Nederlandse niveau gaat kan je de PDL wel vergelijken met de Topklasse/Jupiler League." Ook dat oud-profs in het team zitten, krikt het niveau op. "Het is best een hoog niveau, want Maaskant vraagt van ons echt verzorgd opbouwend voetbal met daarbij de vrije mensen proberen te vinden. Ik speel samen met oud-profs als Sjaak Polak en Joonas Kolka. Het is het 3e niveau van de VS maar het scheelt niet veel met de USL Pro of de MLS vind ik. Want als wij tegen een team van de MLS zouden spelen, denk ik dat wij zeker niet kansloos zouden zijn. Het is hier zo dat wanneer een club veel geld heeft, je makkelijk een team in de MLS competitie kan laten deelnemen. En omdat dit het 1e seizoen is van Texas Dutch Lions FC en nog moet groeien naar een grote club hier in Houston, vandaar dat wij hier starten, maar ik geloof dat Texas binnen 2 jaar daar staat in de MLS."

De voetballer van Surinaamse afkomst omschrijft zichzelf als 'een aanvaller die overal uit de voeten kan, linksbuiten, spits, rechtsbuiten ik heb geen voorkeur. Ik kan bij elke van die positie goed spelen en gevaarlijk zijn.' Over de voetbalstijl bij Texas Dutch Lions FC verteld hij dat 'het veel de bal het werk laten doen is en niet lopen met de bal, de bal niet komen brengen, nee het is echt 1 of 2 keer raken en doorbewegen. De vrije mensen op de middenveld proberen te vinden en zo de aanvallers aan het werk zetten. En natuurlijk doelpunten maken om de wedstrijd te winnen.'

De 'Dutch Lion' heeft een speciale band met Suriname. "Ik ben er geboren en ik ben daar trots op. Ik zou geen ene andere land door voor willen ruilen. Me moeder woont in Suriname, me familie is in Suriname, me vader is van Suriname, dus ik ben zo Surinaams als wat!", aldus Andjole. Vanuit dit gevoel wilt hij ook voor de nationale voetbalselectie van Suriname spelen. "Ik zou voor Suriname willen uitkomen om voor me geboorteland te spelen en te representeren. Met trots het shirt dragen met de Surinaamse vlag op je linkerborst. Als ik de kans zou krijgen om voor Suriname te spelen en om Suriname echt op de kaart te zetten, zodat iedereen weet, ook al kiezen al die grote sterren om niet voor hun land te spelen, dat er spelers zijn die op hoog niveau spelen die toch voor Suriname willen spelen. En ik ben daar 1 van!"

Andjole heeft momenteel enkel een Nederlandse nationaliteit, maar dacht een Surinaams paspoort te verkrijgen als hij zou worden geselecteerd voor Natio, omdat hij o.a. in Suriname is geboren. Door de huidige nationaliteitwetgeving is dit echter niet mogelijk. In zijn eerste levensjaren in Suriname had hij wel een Surinaams paspoort. "Ik heb een Nederlands paspoort gehad, omdat me vader lang in Nederland heeft gewoond en de Nederlandse nationaliteit heeft gehad en hij mij die heeft gegeven om in Nederland te komen voor een goede toekomst qua school en werk. En natuurlijk komt een echte geboren Sranang boi hier voor zijn toekomst, maar dat wil niet zeggen dat ik hier blijf wonen. Het is de bedoeling papieren te halen en terug keren naar me vaderland. En als dat me lukt met het voetballen is het een mooie droom die in vervulling komt", zegt hij.

Als Andjole geselecteerd zou worden voor het Surinaams elftal denkt hij van toegevoegde waarde te kunnen zijn. "Ik denk dat mijn voetbalinzicht goed van pas kan komen. Ik ben een speler die het spel goed wilt lezen en goed de momenten af wil wachten. Ook zou ik aan de jongens in het team dingen willen doorgeven van wat ik heb geleerd, zodat zij zichzelf kunnen verbeteren. Mijn kwaliteiten zijn me snelheid, doelpunten maken, sterk aan de bal, twee benig, doelgericht, 1-tegen-1, acties, voorzetten en mensen om mijn heen beter maken." Ook geeft hij aan dat hij beschikbaar zou zijn om met de huidige selectie te trainen. "Dat denk ik wel als dit mogelijk zou zijn, zou dat meer dan super zijn. Beschikbaar ben ik meer dan meer voor zoiets." Enige wat de voetballer zich afvraagt is hoe de vliegreis dan geregeld zou worden.


Andjole is niet de enige Surinaamse speler bij Texas Dutch Lions FC. Collega-aanvaller Furhgill Zeldenrust (22) (foto) zit ook bij de club uit Houston. "Ik ken Furhgill via de try outs voor Dayton Dutch Lions FC, daar zaten we toen ook in het zelfde team. Net als mij liep hij een contract mis, maar uiteindelijk zijn we allebei dit seizoen toch gekomen en dat is mooi voor ons beiden. Furhgill is een buitenspeler links of rechtsbuiten die ook als nummer 10 achter de spitsen kan spelen. Hij heeft rust voor de bal, is snel, hij kan goed het spel lezen en hij is gevaarlijk als buitenspeler met zijn acties, en daarbij heeft hij goede voorzetten in zijn benen, en ook hij kan doelpunten maken. Hij is ook in Suriname geboren en zou het een eer vinden net als mij, om ons geboorteland te vertegenwoordigen."

18 juli speelt Andjole de laatste wedstrijd van het seizoen. Daarna gaat hij terug naar Nederland om gesprekken te voeren met Nederlandse clubs en eventueel proefstages af te werken. Ook al heeft hij deze plannen, zou hij ruimte maken om bijvoorbeeld aan het ABCS-toernooi en Digicel Caribbean Cup mee te doen. "Het nationale elftal van Suriname zou van mij de 1e voorkeur krijgen", zegt hij vastberaden.

Andjole en Zeldenrust zijn niet de eerste voetballers met roots in Suriname die voor de nationale selectie willen spelen. Spelers als Sigourney Bandjar (RKC Waalwijk), Lorenzo Burnet (FC Groningen), Sherjill MacDonald (Chicago Fire), Glynor Plet (FC Twente) en Evander Sno (NEC Nijmegen) hebben eerder aangegeven graag voor Natio te willen spelen. Door de huidige regels in Suriname is het echter moeilijk voor hen om aan een Surinaams paspoort te komen. Het is onduidelijk of De Nationale Assemblee van plan is om de voorwaarden te scheppen voor deze groep topsporters, zodat zij een paspoort krijgen om Suriname internationaal te vertegenwoordigen.

President Desi Bouterse gaf begin dit jaar aan dat 'wij zullen kijken wat wij kunnen doen met de dubbele nationaliteit. Er zijn genoeg goede Surinaamse voetballers in het buitenland.' Sindsdien is het stil geweest omtrent dit vraagstuk en is het onbekend of de president zijn uitspraak is nagekomen.

COMMENTS

BLOGGER: 2
  1. Hoelang zal het nog duren dat het sportpaspoort wordt geintroduceerd???? Regering van Suriname wordt toch wakker ooit!!!! President wordt wakker dan!! DNA wordt wakker dan!! Minister van Sport wordt wakker dan. Minister van Buitenlandse zaken wordt wakker dan! Iedereen slaapt !!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het komt goed jongens. Blijf je doorzetten. Suriname

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Voetballers in Amerika willen voor Natio spelen
Voetballers in Amerika willen voor Natio spelen
http://3.bp.blogspot.com/-BccKvJUElkE/UAPqTNBpuuI/AAAAAAAABQI/l_QqJ3d6zBA/s1600/Giovanni%2BAndjole%252C%2BTexas%2BDutch%2BLions%2BFC%252C%2B2012.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-BccKvJUElkE/UAPqTNBpuuI/AAAAAAAABQI/l_QqJ3d6zBA/s72-c/Giovanni%2BAndjole%252C%2BTexas%2BDutch%2BLions%2BFC%252C%2B2012.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://www.natiosuriname.com/2007/10/voetballers-in-amerika-willen-voor.html
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/
https://www.natiosuriname.com/2007/10/voetballers-in-amerika-willen-voor.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content