woensdag 17 juni 2015

'Spelers waren niet bestand tegen de spanning'


De droom van het Surinaams voetbalelftal om zich te plaatsen voor het WK in 2018 in Rusland is aan diggelen. Ook in Paramaribo bleek Nicaragua te sterk, 3-1. Het begon dinsdagavond nog zo goed voor Suriname. Al in de derde minuut scoorde middenvelder Roxey Fer uit een pass die enigszins werd gesmoord op het doorweekte veld. Daarmee was de 1-0-achterstand uit de eerste wedstrijd ongedaan gemaakt.

Binnen een half uur stelde Nicaragua orde op zaken na slecht wegwerken in de Surinaamse verdediging. Kort na rust volgde de genadeklap uit een vrije trap nadat de arbiter uit Saint Lucia als enige in het uitverkochte André Kamperveenstadion een overtreding had geconstateerd.

Onmiddellijk besloot bondscoach Dean Gorré achterin één op één te gaan spelen om alsnog drie doelpunten te forceren. Meer dan een paar kansjes leverde het offensief niet op en in blessuretijd joeg Carlos Chavarría nog de 3-1 in de bovenhoek.

Gorré sprak na afloop van een 'verschrikkelijk resultaat' maar toonde zich trots op zijn selectie. "De vroege voorsprong had juist voor rust moeten zorgen. We zouden de wedstrijd controleren en dan wachten op het juiste moment voor de 2-0. In plaats daarvan bleken de spelers niet bestand tegen de spanning. Zul je altijd zien dat er een tegengoal valt."

John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse voetbalbond, had ook lichtpuntjes gezien: "Ik heb sommige jongens zien huilen na afloop. Dat was nieuw voor mij. Het zegt iets over de saamhorigheid binnen de selectie. Ik denk dan ook dat we door moeten gaan met deze groep. Gorré heeft daarvoor de bouwstenen gelegd."

Of de bondscoach ook verder gaat met het fundament? Gorré heeft een contract waarvan de duur per kwalificatieronde wordt bekeken. Hij had gehoopt de eerste twee knock-outrondes te overleven om in de groepsfase die tot medio 2016 duurt, een beroep te doen op profs van Surinaamse origine uit Europese competities.

Het wetsvoorstel om spelers met een dubbele nationaliteit voor Suriname te laten uitkomen wacht nog op behandeling in het parlement. Mogelijk komt daar in de nieuwe samenstelling na de verkiezingen van vorige maand een meerderheid voor. Krishnadath klinkt in elk geval strijdvaardig: "Vandaag of morgen moet het gebeuren. Ik heb er uitgebreid over gesproken met de president en met parlementsleden."

Naar verwachting wordt Desi Bouterse deze zomer opnieuw als president beëdigd. Hij zat dinsdag op de tribune en gaf voor aanvang alle 22 spelers een hand. Als hij zich hard maakt voor de dubbele nationaliteit, kan het snel gaan. Dan mag Gorré of diens opvolger zijn selectie warmdraaien tijdens het toernooi om de Gold Cup voor CONCACAF-landen in 2017 en zich opmaken voor de volgende WK-kwalificatie. Die start in 2019.

2 opmerkingen:

  1. misscien moeten WE op lengte gaan selecteren; Tei no doro 1.80 baas, dé fi. De enigste revelatie van de afgelopen jaar jaren was de terugfluiting van Jamaica door Torturjah (U23), (Remember) ®

    BeantwoordenVerwijderen

Games