woensdag 14 januari 2015

Bouva: 'Dubbele nationaliteit na verkiezingen'


NDP-parlementariër Melvin Bouva (foto: links, met Milano Koenders) heeft aan de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gezegd dat het voorstel omtrent dubbele nationaliteit op de agenda van het parlement komt en besproken gaat worden. Wanneer dit gaat gebeuren, is volgens hem nog echter de vraag.

"Het streven van de SVB is om het nog voor de WK-kwalificatie gedaan te krijgen, maar ik wil realistisch zijn. Als je realistisch bent moet je er rekening mee houden dat het pas bij een volgende regering ter discussie wordt gesteld. Ik wil het ook wel eerder, maar ik slaap niet met ogen open", zegt Bouva.

Bouva stelt dat hij vaak in contact is geweest met de parlementsvoorzitter over de wetten die op de agenda staan. "De realiteit is echter dat er ook andere wetten zijn waar we rekening moeten houden, zoals de begroting die niet kan wachten, anti-corruptiewet en huisvestingswet." De verkiezingen zijn in mei, maar het parlement zal ruim een maand van te voren het werk neerleggen.

De oppositie heeft in november een initiatiefwet ingediend, gebaseerd op het voorstel van de SVB. Bouva had echter graag gezien dat de indiening van de initiatiefwet omtrent de dubbele nationaliteit anders was gedaan. "We hadden het gezien als een moment om de SVB breed te ondersteunen in het streven om ons nationaal voetbal te versterken, door het aantrekken van professionals." Hij vindt dat een deel van de oppositie het streven om het samen te doen, heeft 'gecoupt' om daarmee te willen scoren.

Voor de NDP'er ligt het 'vrij simpel' waarom zij niet mee kunnen werken met de ingediende initiatiefwet van de oppositie. "Ik denk dat wij andere inzichten hebben om de dubbele nationaliteit ter sprake te brengen. De initiatiefwet praat over het van rechtswege verlenen van de nationaliteit aan personen die om redenen van staatsbelang in een zekere categorie zouden vallen. Dat is een formulering die openstaat voor heel veel willekeur." Daarbij denkt Bouva dat naast de gewenste dubbele nationaliteit voor enkele profvoetballers ook '100 anderen mensen in het land komen die je niet op deze manier in het land wilt hebben.'

"Het is een zaak waarbij we onvoldoende de garantie hebben dat onze soevereiniteit met betrekking tot het al dan niet verlenen van de nationaliteit aan burgers totaal op het spel staat. Daar doen we niet aan mee. Willen wij de wet serieus behandelen, moet er een goede studie op gedaan worden", aldus de parlementariër.

Bouva benadrukt dat hij het streven van de Surinaamse Voetbalbond ondersteund. "Als wij dat willen hebben, moeten we kijken of de bestaande wetgeving ruimte biedt en die ruimte blijkt er te zijn", meent hij. Daarvoor heeft Bouva de juristen van het parlement gevraagd om een voorstel uit te werken en uiteindelijk te matchen met het voorstel van de SVB. Hij hoopt dat dit binnen twee weken rond is, waarna het de bedoeling is om het voorstel in te dienen als initiatiefwet. De oppositie is van mening dat de coalitie haar inzichten en standpunten bij de behandeling van de door hen ingediende initiatiefwet kunnen doorgeven, maar zal een goed onderbouwt stuk altijd ondersteunen, vanwege het nationale belang.

De beelden van het interview met Melvin Bouva, zijn in de onderstaande video te bekijken.

3 opmerkingen:

 1. Te big dady kba'anga den figurant! Srananmang boekoe o cover! BIG DADY: Paarssssssssss
  (((((( Den man tak te Jesus konbaka a na misie; Anu, borro borro!!)))))) Ai leki (lees: prlatie).

  Narah.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom zeg ik : Srnanmang boekoe!
  Mi omu ( 20 jaartjes jong, Laborant) fet wan feti a avobaka ten tijde den soema soengoe so.
  Masra Pengel hoogstpersoonlijk taig a man : Je gaat naar Holland noh; Je gaat studeren. Kon esi backa; Tei konbaka, san lipi... yu post cover!
  Tanga now.........
  Ye begrijp? compleX hè?

  Narah.

  BeantwoordenVerwijderen

Games