vrijdag 16 mei 2014

NPS'er wil Surinaamse nationaliteit voor sporters


In de tweede ronde van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) heeft Patrick Kensenhuis (NF/NPS) (foto) gisteren aandacht gevraagd voor het nationaliteitsvraagstuk in de sport. Tijdens de vragenronde vroeg hij aan de minister van Sport- en Jeugdzaken, Ismanto Adna, 'op welke concrete wijze topsport bevordert zal worden in 2014 en wat het standpunt is over het idee om topsporters van Surinaamse afkomst te faciliteren, zodat zij Suriname internationaal kunnen vertegenwoordigen.'

Het is niet de eerste keer dat de NPS'er zich sterk maakt voor deze kwestie. "Deze vraag had ik al eerder gesteld bij de behandeling van de Wet Personen van Surinaamse Afkomst. Het voorstel is toen niet overgenomen, maar ik kijk dus naar verdere mogelijkheden", aldus Kensenhuis.

Hij wilde vorig jaar dat er in de Wet PSA een nationaliteitsartikel opgenomen zou worden, waarbij in gevallen van nationaal belang de Surinaamse nationaliteit verleent zou kunnen worden aan personen. "Ik kijk dus nu naar de inzichten van de minister, althans van de regering, over het inzetten van topsporters van Surinaamse komaf", gaat hij verder.

Het pleidooi van Kensenhuis gaat niet alleen over topsporters in het buitenland, maar ook over de lokale talenten. "Het gaan in deze niet alleen om Surinamers in diaspora, maar ook om talenten die in Suriname wonen. Dit heeft te maken met de toenemende immigratie. Wat we zien is dat er in onze samenleving een groep kinderen zijn, die vanwege hun Braziliaanse, Franse of Nederlandse afkomst, niet voor Suriname kunnen uitkomen net als hun leeftijdsgenoten die hier wonen, terwijl ze ingezetenen zijn en al jaren hier in Suriname zijn."

Deze groep heeft volgens Kensenhuis vanwege emotionele, praktische of politieke redenen vaak hun nationaliteit van herkomst behouden. "Ik vraag de regering of zij het in dit soort gevallen het met me eens zijn, voor de bevordering van de topsport, deze topsporters te faciliteren middels het verlenen van de Surinaamse nationaliteit", aldus het DNA-lid.

Hij ziet hiervoor ook een kans in behandeling van het wetsontwerp over de wijzigingen van de nationaliteitswet. Deze behandeling was voor de begrotingsbehandeling al begonnen en zal waarschijnlijk na de begrotingsbehandeling weer worden voortgezet.

Ondersteuning
Kensenhuis kreeg ondersteuning van partijgenoot Hesdy Pigot. "Ik wil het lid ondersteunen en de minister aangeven dat hij misschien kan nagaan wat de procedure is in CARICOM en hoe zij het ontwikkelt hebben dat hun ingezetenen/topsporters en landgenoten in het buitenland mee kunnen doen aan topwedstrijden. Dan heb ik het niet alleen over voetbal, maar over alle topsporters, we hebben topsporters wat betreft volleybal, basketbal, zwemmen en badminton. We hebben het in het buitenland, ze hebben een andere nationaliteit, maar vader of moeder is Surinamer."

"Ik denk dat het inderdaad goed is dat we kijken naar de best practices en kijken hoe we deze verder kunnen gebruiken voor de verdere ontwikkeling van topsport in Suriname", reageerde Kensenhuis op Pigot.

Vicepresident, Robert Ameerali, gaf aan het einde van de vergadering aan dat de ministers in staat zijn om volgende week alle antwoorden te geven op de gestelde vragen. De DNA-voorzitter gaf de regering minimaal een week de tijd en verdaagde de vergadering tot nadere orde.

1 opmerking:

  1. It is about time for this issue to be dealt with !! Good job Mr Kensenhuis. You've got the support from many of us Surinamese abroad.

    BeantwoordenVerwijderen

Games