donderdag 1 mei 2014

Natio naar 'Copa América' bij Caribbean Cup-titel


De CONMEBOL en CONCACAF hebben vandaag tijdens een persconferentie in Miami bekendgemaakt dat er in 2016 een speciale editie van de Copa América zal worden gespeeld, waarbij zes landen uit de Noord-Amerikaanse zone mee mogen doen. De Verenigde Staten (VS) zal het evenement organiseren in verband met het 100-jarige jubileum van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Het toernooi wordt daarom ook de Copa América Centenario genoemd.

CONCACAF-voorzitter Jeffrey Webb (foto: links) ziet dit moment als een mogelijkheid om in 2016 'het Amerikaans continent te verenigen met voetbal en al het aanwezige talent.' Het is de eerste keer in de historie dat de Copa América buiten Zuid-Amerika wordt gespeeld.

Het eeuwfeest zal in juni plaatsvinden, als ook het Europees Kampioenschap wordt gespeeld en twee maanden voordat de Olympische Spelen 2016 losbarst in Brazilië. Het zal het grootste en belangrijkste sportgebeuren zijn in Noord-Amerika sinds het WK voetbal in 1994, de Olympische Zomerspelen 1996 en Winterspelen 2002.

In totaal zullen 16 landen deelnemen aan het unieke toernooi. Alle tien de CONMEBOL-landen - Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela - plus zes CONCACAF-landen. De VS is als host automatisch geplaatst, zo ook Mexico dat een vaste gast is van de Copa América.

Vier plaatsen blijven over voor de winnaar van de Caribbean Cup 2014, winnaar van de Copa Centroamericana 2014 (het Midden-Amerikaanse kampioenschap) en twee plaatsen voor de besten in de CONCACAF Gold Cup 2015. Voor deze laatste tickets worden er twee play-offs gespeeld door de vier hoogst geëindigde landen die zich nog niet hebben geplaatst voor het toernooi.

Cuba won de Caribbean Cup-titel in 2012 en Costa Rica de Copa Centroamericana 2013. Voor het Caribisch kampioenschap van dit jaar zijn Jamaica en Trinidad & Tobago de favorieten. Voor Suriname wordt het een hele opgave om het ver te schoppen in het toernooi. De laatste keer dat Natio de finaleronde van de Caribbean Cup behaalde was 12 jaar geleden. Toen was het echter enkel nodig om één voorronde door te komen om de finaleronde te bereiken. Suriname schreef de allereerste editie van het toernooi in 1978 op haar naam. Daarna werd nog twee keer de derde en vierde plaats behaald.

Het is ook al tientallen jaren geleden dat Natio tegen een Zuid-Amerikaans land voetbalde, buiten Guyana en Frans-Guyana. Dit was toen tegen Brazilië (1936, 1960), Venezuela (1936), Colombia (1946) en Argentinië (1960).

3 opmerkingen:

  1. Alles gaat op zn slofjes binnen de SVB en het Surinaams voetbal. Geen bondscoach om niet te praten over selecteren van spelers terwijl er zo een belangrijk tournooi opkomst is. Overigens streeft de zaalvoetbalbond de SVB straks voorbij als populairste sport.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natio Fans, ergens doet dit toch pijn, dat wij als Zuidamerikaans land niet eens aangesloten zijn waar wij voetbal genetisch thuishoren: CONMEBOL. Ik blijf hopen dat er eens een echte SVB zal komen, zonder Europese waandenkbeelden en ons land de CONMEBOL zal binnenloodsen. Andere landen spelen mee op een toernooi waar wij er bij zouden moeten zijn, omdat er nog mensen rondlopen in SU die hun Europese jas aan een manjaboom willen ophangen. De verhalen van dat wij geen niveau hebben is iets anders dan je levensbestemming. SU blijft altijd een deel van AMEXEM.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toen deze heren van het zittend bestuur werken gekozen hadden zij een mondvol van automatisering en professionalisering. Nu langer dan een jaar na hun aantreden is er niet eens nog een website. Heren, aub neem n voorbeeld bij de zaal,zwem,volley, atletiekbond etc, om niet eens te gaan naar de kleinere takken van sport. Hoe wil u uw sport dan promoten? Voetbal is nogsteeds nr.1, laat het ook zo lijken en aanvoelen, niet alleen als de leden naar al de congressen, seminars en buitenlandse trainingen naar toe gaan / willen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen