maandag 29 juli 2013

'Professionele aanpak vereiste voor rendement'


Column [De Ware Tijd] - Het aanzittend bestuur van de Surinaamse Voetbal Bond heeft het afgelopen weekeinde in hotel Torarica een seminar gehouden over de toekomst van het voetbal in Suriname. Voetbalkenners en niet-voetbalkenners hebben inleidingen gehouden over vraagstukken in de voetballerij.

Het huidige bestuur kondigde voor de bestuursverkiezingen aan het beleid van het toenmalige bestuur voort te zetten. Trouwens zeker vier leden van het vorige bestuur maken deel uit van de huidige formatie. Misschien is de toezegging strategisch juist geweest om de stemmen van de Giskus-aanhangers te trekken, en de oud-bestuursleden die weer in het zadel zijn gekomen te beschermen.

Door het seminar te organiseren is gebleken dat er geen blauwdruk op zak was. Op zich is vernieuwend denken geen crime. Zeker is het toe te juichen dat veranderende beleidsinzichten op een seminar een handvat kunnen geven om de bestaande route te blijven volgen of een nieuwe weg in te slaan. Nu zijn op eerdere congressen basisdoeleinden om voetbalbeleid te maken uitgekauwd. Aanbevelingen zijn aangenomen met de plechtige belofte die nader uit te werken en daadwerkelijk uit te voeren.

Grootste probleem is dat commissies in het leven zijn geroepen om een bijdrage te leveren aan onderzoek en adviezen voor veranderingsprocessen. Resultaten zijn zeer marginaal, omdat bestuursleden van bonden en verenigingen met de beste wil ter wereld een taak in commissieverband op zich nemen, maar onvoldoende tijd en in geringe mate toegerust zijn met data.

De irritatie bij leden over een reeks congressen is terug te voeren tot het rendement dat uitblijft, gewoon omdat de organisatie niet is geprofessionaliseerd. Professionalisering is dé basis om alle facetten voor een gezond en slagvaardig handelen en denken van de grond te tillen. Zoveel actoren binnen de organisatie lopen met losse ideeën rond vernieuwing en progressie te brengen. Denkbeelden hangen op congressen als los zand samen en in een aantal gevallen worden door de veelheid van de presentaties en persoonlijke visies het bos door de vele bomen niet meer gezien. Presentaties worden doorgaans niet voldoende onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek naar de heersende Surinaamse situatie en toekomstperspectieven. Ook al zouden die twee speerpunten voldoende zijn onderbouwd, grootste zorg is dat het maken van strategische plannen schipbreuk blijft leiden, zolang de professionele aanpak ontbreekt.

Het congres dat het afgelopen weekeind door het SVB- bestuur is gehouden, is het zoveelste waarvan wordt gehoopt dat de uitkomsten een handvat zijn voor verbetering van de organisatie en het voetbalpeil. De leiding van de bond en leden moeten zich ervan bewust zijn dat de nieuwe vlam alleen niet voldoende is. Condities die aan de basis liggen van de vernieuwende voetbalgeest in Suriname zijn allang bekend. Realistisch bekeken verdraagt de voorwaarde om inhoud te geven aan de vernieuwende geest zich niet met het vermogen van amateurs, maar met een professioneel denkend leiderschap.

1 opmerking:

  1. Bla bla bla bla bla, stelletje grappemakers. SVB, het wiel is reeds lang uitgevonden. SVb leden, jullie zijn een stelletje domme apen en dat congres moest eigenlijk in de Paramaribo ZOO zijn gehouden. Stelletje achterlijke surinamers. FUCK YOU!

    BeantwoordenVerwijderen

Games