donderdag 9 mei 2013

'Vreemdelingen kunnen niet deelnemen aan Natio'


Hoewel de wet 'Personen van Surinaamse Afkomst' (PSA) het gemakkelijk zal maken voor PSA-vreemdelingen om zich permanent in Suriname te vestigen en te werken, zal het voor sporters niet mogelijk zijn om Suriname te verdedigen tijdens internationale sporten. Dit zegt Kenneth Themen (foto), voorzitter van de Kwatta Sportbond.

Themen heeft het met name over de PSA-vreemdelingen die tijdens internationale voetbalwedstrijden onze nationale selectie zouden willen vertegenwoordigen. "De FIFA werkt uitsluitend met nationaliteit. Ook al zou die voetballer van elders over een PSA-kaart beschikken, zou hij geen deel uit mogen maken van onze nationale selectie. Als een voetballer uit bijvoorbeeld Brazilië dat wel zou willen, zou hij eerst zijn nationaliteit moeten opgeven voor de Surinaamse", zegt Themen.

Voor de Braziliaanse of Amerikaanse voetballers van Surinaamse afkomst zou het volgens Themen geen probleem vormen de vreemde nationaliteit op te geven voor de Surinaamse om uit te komen in de nationale selectie, omdat zij bij terugkeer naar hun land hun vorige nationaliteit automatisch terug kunnen krijgen. "Als je geboren bent in Amerika of Brazilië verlies je je nationaliteit nooit." Voor de Nederlandse voetballer van Surinaamse afkomst zal dit echter een weloverwogen besluit moeten zijn.

De Nationale Assemblee is dinsdag begonnen met de behandeling van een initiatiefwetsvoorstel om de positie van Surinamers in diaspora te regelen. Binnen de grote groep zijn er 2 categorieën van personen. Bij de eerste categorie gaat het om mensen die een PSA-status hebben, maar in het buitenland wonen. Deze groep krijgt een PSA-document. Zij kunnen van overal in de wereld afreizen naar Suriname zonder aanvraag van een visum. Bij aankomst worden ze meteen geregistreerd en mogen 6 maanden hier verblijven zonder zich te melden bij de Vreemdelingendienst.

Bij de tweede categorie gaat het om PSA-vreemdelingen die al in Suriname staan ingeschreven. Zij krijgen een PSA-kaart. Naast de rechten van de eerste categorie mogen zij permanent in Suriname blijven en werken zonder werkvergunning aan te vragen en indien gewenst hun vreemde nationaliteit behouden.

6 opmerkingen:

 1. Het wiel wordt opnieuw door Suriname uitgevonden. Assembleeleden die zich met sport bemoeien laat wat van jullie horen.Zoniet president doe wat! Je wil toch Suriname op het WK zien voetballen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Frankrijk zijn de voetballers van uitheemse afkomste (afrika en het Oosten) maar met franse nationaliteit toegestaan in hun nationale voetbalclub te spelen voorbeeld DROGBA..Veel voetballers die ze in onze Clubs bevinden doen zo mee aan de internationale wedstrijden. A contrario ze kunnen niet voor Frankrojk spelen.

   Verwijderen
 2. Zal mijn hoop om Suriname ooit op een WK te zien spelen maar aan de kant zetten en al die mensen gelijk geven die me dit al sinds kleins af aan vertelden en ermee pesten. Realtalk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dan spreken we toch ook van een dubbel nationaliteit
  Themen,want die paspoort blijft in zijn nachtkasje liggen hoor,dat raken ze nooit meer kwijt,,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Suriname heeft gewoon hele slechte leiders. Waar komt die angst vandaan voor surinamers die buiten de grenzen wonen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hopeloze situatie. DNA en Regering die keer op keer de sportpaspoort niet willen introduceren. Ach WK halen blijft een droom, we zullen het altijd via de TV volgen hoe andere landen met dubbel nationaliteit en sportpaspoort de WK halen en succes halen. En wij zullen de vraag dan blijven stellen steeds, waarom kan Suriname WK niet halen?????????????

  BeantwoordenVerwijderen

Games