woensdag 6 maart 2013

Nog geen kandidaat-voorzitters SVB bekend


Er zijn nog geen kandidaatsvoorzitters voor de bestuursverkiezing bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB), die op 26 april wordt gehouden. De huidige preses, Louis Giskus (foto: midden) geeft aan dat de leden zwaar aan het lobbyen zijn. Hij denkt dat er nu wel haast gemaakt zal worden nadat de convocatie die woensdag de deur is uitgegaan.

Giskus, die niet terugkeert als voorzitter, heeft geen voorkeur uitgesproken voor een opvolger. "Dat is een zaak des leden", motiveert hij. Op verzoek van enkele leden heeft hij wel adviezen verstrekt.

De vertrekkende SVB-voorzitter heeft hen duidelijk gemaakt dat de kandidaat affiniteit moet hebben met de voetbalsport, al iets moet hebben betekent voor de voetbalsport en genoeg vrije tijd heeft. Vooral het laatste is erg belangrijk, omdat de SVB een amateur organisatie is. "Als een voorzitter geen tijd heeft, zullen zaken in elkaar vallen", waarschuwt Giskus.

Giskus benadrukt dat alleen de leden die rechtspersoonlijkheid hebben aan de verkiezing mogen deelnemen. Van de 22 topsectie leden, zijn slechts 14 bevoegd om hun stem uit te brengen, terwijl alle 19 lidbonden rechtspersoonlijkheid hebben.

Professionalisering
Kenneth Themen is al jaren een belangrijke schakel in de Surinaamse voetbalwereld. Velen menen daarom dan ook dat de voorzitter van de Kwatta Sportbond (KSB) tijdens de komende bestuursverkiezingen van de SVB een belangrijke rol zal gaan spelen. Themen houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Hij heeft intussen al met verschillende partijen gesprekken gevoerd. "Ik heb met het huidige bestuur gesproken en anderen," verklaart hij. De KSB-voorzitter wil echter nog geen namen vrijgeven.

Volgens hem heeft de KSB voor elke partij een open oor, maar de groep die het beste te bieden heeft voor de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal, zal de steun van de bond genieten.

De KSB-voorzitter heeft al een paar punten waaraan de kandidaten volgens hem moeten voldoen. Als eerst meent hij dat de nieuwe voorzitter een manager moet zijn, omdat de SVB naar zijn mening een bedrijf is. "De SVB is een bedrijf dus het moet ook zo gemanaged worden. Op dit punt heeft de huidige voorzitter Louis Giskus het volgens Themen meer dan redelijk gedaan. Dat komt volgens hem omdat Giskus, die zich niet herkiesbaar stelt, in het dagelijks leven ondernemer is.

Het professionaliseren van de SVB moet ook een agendapunt zijn bij de kandidaten. Het stoort Themen verschikkelijk dat er steeds over een prof-league voor Suriname wordt gesproken, terwijl de SVB nog een amateur organisatie is. "De organisatie moet eerst professioneel worden gedraaid alvorens een profcompetitie kan worden opgezet," stelt hij. Themen is van mening dat er mensen in dienst genomen moeten worden die zich met de dagelijkse taak zullen belasten. "En dan bedoel ik van administratiemedewerker tot de mensen die zich met de competitieopzet belasten," maakt hij duidelijk.

Kaderopleidingen en wijzigingen van de statuten moeten ook boven aan de todolijst van de kandidaten zijn.

1 opmerking:

  1. Tyrone Spong ie bigie. Suriname is echt blij met je. Gefeliciteerd en hoop dat de regering onder leiding van Bouterse jou zal belonen met iets goeds en iets dat lang blijft. Ga zo door jongen en laat het ook een voorbeeld zijn voor de suriprofs, die graag voor Suriname willen uitkomen, ongeacht psa paspoort of niet. Tonen jullie gevoelens voor SU en laten de wensen van jullie ook uitkomen. Krijg kippevel toen ik de Surinaamse vlag omhoog zien gaan boven die van de Nederlandse.

    BeantwoordenVerwijderen

Games