zaterdag 26 januari 2013

Aloema: 'Jeugd komt in dezelfde vicieuze cirkel'


2013 lijkt een jaar met weinig interlands te worden voor de nationale voetbalselectie van Suriname. Enkel het ABCS-toernooi staat op het speelschema. NatioSuriname.com sprak kort met aanvoerder Ronny Aloema (foto) over de huidige situatie van het Surinaams voetbal.

De Caribbean Cup 2012 was het laatste toernooi waar Natio actief was. Aloema kan aan de hand van de wedstrijden die toen zijn gespeeld niet oordelen dat het niveau achteruit is gegaan. "Mijn hele voetballoopbaan pakt men wedstrijden als meetmomenten. Ik heb wel sterkere Natio gekend, maar zodanig dat er sprake is van achteruitgang denk ik niet. Want de meeste Surinaamse elftallen zijn in de Caribbean Cup net als de laatste keer ook in de 2e ronde gestrand."

Natio wordt vaak vroegtijdig uitgeschakeld in toernooien. Bij het publiek leeft dan het idee dat het "geldverspilling" is. Zij zeggen dat het geld beter in de jeugd geïnvesteerd kan worden. Aloema zegt dat dit klopt, 'op den duur wordt de jeugd ook groot en dan belanden zij in dezelfde vicieuze cirkel als ik.'

Om ontwikkeling te brengen in het Surinaams voetbal moet er flink geïnvesteerd worden volgens de keeper die dit seizoen het doel van Walking Boyz Company verdedigt. En dat op die wijze dat er een (semi-)profcompetitie gedraaid kan worden net als in Trinidad.

Het is al een tijd geleden dat Natio bijelkaar is gekomen. Volgens Aloema is het niet goed te praten dat Natio steeds wordt ontbonden als er geen toernooien zijn. Hij begrijpt de keus enigszins wel. "De Surinaamse Voetbalbond heeft eeuwig geen geld om dat ding draaiend te houden", meent hij.

De volgende wedstrijden voor Suriname zijn waarschijnlijk over 8 maanden tijdens het ABCS-toernooi. In de tussentijd zal er waarschijnlijk weinig gebeuren. Het idee om één keer per maand te trainen en een oefenwedstrijd tegen een lokale club te spelen, vindt de nationale doelman een goed idee. Echter stelt hij dat 'we niet beter worden van wedstrijden tegen lokale clubs.'

Een jarenlange discussie om het voetbal naar een hoger plan te brengen, is de inzet van profvoetballers van Surinaamse afkomst (Suriprofs). In de komende maanden wordt de wet 'Personen van Surinaamse Afkomst' behandeld in het parlement. Met een toe te voegen nationaliteitsartikel in deze wet wordt het wellicht mogelijk dat de Suriprofs een Surinaams paspoort kunnen krijgen. Hiermee zouden zij geselecteerd kunnen worden voor Natio.

De aanvoerder van het Surinaams elftal is enthousiast over dit idee. "Op zich een goed idee! Internationaal zullen we beter presteren!" Hij ziet wel een minpunt voor de lokale spelers, maar stelt deze onder het nationaal belang. "Om eerlijk te zijn, gaat het dan wel een oneerlijke concurrentie zijn. Profs zijn profs en amateurs zijn amateurs. Op zich zal het wat moeilijker zijn voor lokale jongens om Natio te halen. Maar als we als land er beter van worden, is de inzet van Suriprofs toe te juichen!"

Aloema is inmiddels 33. Op die leeftijd stopte ook de vorige aanvoerder Derrick Garden. Aloema denkt zelf 'in zekere mate wel' aan het afscheid nemen van Natio. "Ik luister naar de signalen van lichaam", sluit hij af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games