zaterdag 15 december 2012

2013 verkiezingsjaar Surinaamse Voetbalbond


In april 2013 loopt de zittingstermijn van het bestuur Giskus van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) ten einde. Hoewel het te vroeg is om te weten of het bestuur zich herkiesbaar stelt, zal het nieuwe jaar door twee activiteiten gedomineerd worden. "De bestuursverkiezingen en uitvoering van het vierde Goalproject", geeft Giskus (foto) aan.

Over zijn toekomst bij de SVB na april 2013 vindt Giskus het te vroeg te speculeren over een nieuwe bestuursformatie. Naar verluidt wordt achter de coulissen druk gesproken over mogelijke kandidaten.

Giskus maakt zich daar niet druk over. "Wat mij vooral prettig stemt, is dat ik een bond overdraag die schuldvrij is", vertelt hij trots. "Ik kan die verzekering geven."

Zijn verlangen is verder om de activiteiten normaal in place te brengen. "Zodat een nieuw bestuur zonder noemenswaardige problemen en ruis de draad oppakt." Mede daarom heeft hij besloten in de resterende vier maanden geen langlopende contracten te sluiten om een komend bestuur - met eventueel andere inzichten - te binden aan die verbintenissen.

De groei in het aantal deelnemers aan de sport stemt de preses gunstig. Hij vindt wel dat een kwalitatieve verbetering gelijke tred moet houden met de kwantitatieve groei. Technisch directeur Kenneth Jaliens heeft intussen zijn plan af en heeft het ook al gepresenteerd aan het bestuur.

De verkiezing verhindert volgens Giskus niet dat het voetbalgezag het reguliere traject van 2013 voor de leden uitzet. De voortgang van de werkzaamheden mag namelijk niet stagneren.

Om de continuïteit te garanderen, heeft hij voor 2013 de reguliere competities gepland. Internationaal heeft de SVB zich gecommitteerd aan de Guyana Cup in Guyana, het ABCS-toernooi op Bonaire en de jaarlijkse Claude Elise Memorial rond de kerstdagen in Frans-Guyana.

Aftreden
Giskus zou aanvankelijk wegens drukke werkzaamheden voortijdig het vaandel overdragen, maar op verzoek van de leden besloot hij de zittingsperiode uit te dienen. Ook daarna kwam er een moment, waarop Giskus met de gedachte gespeeld heeft op te stappen. De SVB-voorzitter stond namelijk in het middelpunt van de 'smeergeldenaffaire' die de kop opstak rond de bestuursverkiezingen bij de Wereldvoetbalbond (Fifa).

Namens de SVB had hij op Trinidad en Tobago samen met andere lidbonden van de Caribische Voetbalunie 40.000 US dollar, een laptop en beamer ontvangen van Concacaf-voorzitter Austin 'Jack' Warner. De giften bleken te komen van de voormalige Fifa-topper en kandidaat-voorzitter Mohammed Bin Hamman. Achteraf bleek Warner een stroman van de Qatarees te zijn en moest hij met de middelen de leden paaien om Bin Hamman te kiezen boven de zittende Zwitser Joseph Blatter.

Toen de disciplinaire commissie van de Fifa een grootscheeps onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden startte en ook in Suriname de golf van kritiek toenam, maakte Giskus op een algemene ledenvergadering duidelijk dat hij onmiddellijk zou aftreden als uit het onderzoek zou blijken dat hij moedwillig had meegewerkt aan het aannemen van de smeergelden. De bondsvoorzitter hield voet bij stuk misleid te zijn door Warner, omdat op geen enkele wijze was gesproken over ondersteuning van Bin Hamman. Nadat het onderzoek van de disciplinaire commissie had uitgewezen dat Giskus niet te kwader trouw had gehandeld, deed zijn bestuur op hem een beroep aan te blijven.

Professionalisering
Giskus, die dit jaar door de Fifa is benoemd in een commissie die de CFU 'gezond' moet maken op financieel gebied, heeft als ander speerpunt het vierde Goal-project. Geschat wordt dat het project eind juni wordt afgerond. In samenwerking met de Fifa wordt ook een managementtraining afgedraaid voor de clubs en lidbonden.

Inzichten zijn uitgewisseld om Owru Cul allernaast het Dr. Snellenpark geschikt te maken voor vrouwenvoetbal. "Daardoor krijgen vrouwen ook hun eigen accommodatie. Onze faciliteiten zijn meer gericht op de mannen", geeft Giskus toe. De vrouwen hadden vroeger als vaste accommodatie het George Streepey Stadion, maar werkten daarna hun competitie af in het Franklin Essed Stadion of het Emile de la Fuente Sportcentrum.

Begin januari komt onder anderen Johan van Geijn (buitenlandse projecten) en Bert van Oostveen (algemeen secretaris tevens directeur Betaald Voetbal) van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond op bezoek om mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen de SVB en KNVB te bespreken en uit te diepen. "We zullen zeker opbrengen de beleidsonderdelen 'opleiding en infrastructuur'."

1 opmerking:

  1. Mi kon weri foe Giskus. Onder Giskus is er niets bereikt op internationaal niveau. Deze man moest reeds lang bedankt hebben. Verbaast me dat voetballiefhebbers in Suriname dit jaarin jaaruit maar blijven pikken!

    BeantwoordenVerwijderen

Games