vrijdag 16 november 2012

'Ontwikkeling vertaald zich niet in resultaten'


Column [De Ware Tijd] - De U-20 selectie liet kansen liggen in Jamaica, waar gespeeld is voor een plaats in de volgende ronde van de WK-kwalificatie. Suriname rolde succesvol in deze fase, maar het is over en uit. De stekker werd definitief er uit gehaald na het derde verlies op rij tegen Antigua & Barbuda.

Bij die ontmoeting had de selectie een kans om als beste nummer drie te eindigen. Maar dan moest Antigua met een verschil van ten minste drie doelpunten opzij gezet worden. Het tegenovergestelde is gebeurd. Na een 1-0 voorsprong bij de rust voor Suriname scoorde de tegenstander drie doelpunten na mekaar. Een zware klap, omdat de doelpunten binnen tien minuten zijn gescoord.

Als een soortgelijk voorval zich voordoet, ligt er meestal een tactische blunder aan ten grondslag. Technisch directeur Kenneth Jaliens van de Surinaamse Voetbalbond zegt dat het team in ontwikkeling is. Dat klinkt hoopgevend, maar die opvatting neemt niet weg dat meer dan serieus moet worden gekeken naar de manier waarop tactische plannen zo ver die er zijn afdoend worden uitgevoerd en of begrepen worden.

Ligt het probleem bij de ontvankelijkheid door de spelers of de manier waarop de kennis wordt overgedragen. De eerlijkheid gebied dat het te vaak voorkomt dat voetbalselecties van Suriname de laatste jaren door soms onvergeeflijke blunders worden uitgeschakeld. Onnodige rode kaarten, misverstanden in de defensie, onoplettendheid en bedenkelijke wissels blijken niet het gewenste resultaat op te leveren.

Er is constant een spanningsveld tussen wat trainers vinden over het functioneren van hun pupillen, maar spelers hebben ook een afwijkende mening daarover. Als beschuldigende vingers moeten worden gewezen is dat niet alleen in de richting van de voetballers, maar de hele omgeving rondom hen.

Fundamenteel ligt er een gapende wond tussen spelers en technische leiding, want steeds wordt met overtuiging gezegd dat er ontwikkeling is, maar deze vertaald zich niet in concrete resultaten waar al enige jaren naar wordt uitgekeken. De technische verantwoordelijken moeten vanuit hun professie eindelijk verklaren waar en of de schoen ergens wringt, zodat een brede discussie daarover gevoerd wordt.

Wordt er te weinig geïnvesteerd, zo ja, waar blijft het haalbaar plan om door te breken naar de gewenste successen? De nationale selectie is nu op Trinidad voor de strijd om de Caribbean Cup. Hopelijk is het resultaat beter. Teveel tranen zijn gedroogd de afgelopen jaren. Even schijnt het goed te gaan, maar de schijn bedriegt omdat steeds weer dezelfde fundamentele tekortkomingen van onze selecties aan het licht komen zonder dat wezenlijke veranderingen worden aangebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games