woensdag 16 mei 2012

Burke steekt veel op tijdens keeperscursus

De keeperstrainer van de nationale voetbalselectie, Stephan Burke (foto: links), heeft veel opgestoken tijdens een 'vruchtbare' doelverdedigerscursus van de CONCACAF op Jamaica. Hij kwam in aanmerking voor een FIFA-goalkeeping certificaat. Burke praat van een intensieve cursus, waarbij ‘s morgens theorie werd gegeven en in de middag sterk op het praktische werd geconcentreerd. Hij hield ook een presentatie ‘The status of goalkeeping and goalkeeping education’ over de situatie in Suriname.

Tijdens de cursus (6-12 mei) waren de belangrijkste zaken voor Burke de levenswijze en attitude van een doelman, omdat er sterk gehamerd wordt op die punten.

Volgens Burke werd ook duidelijk dat het belangrijk is voor de trainer zijn pupil steeds van dichtbij te observeren bij bepaalde trainingen, eerlijk te zijn tegenover hem, te begeleiden en bijsturen en als trainer boven de situatie te staan. De Surinamer zegt meer vaardigheden te hebben bijgeleerd hoe een doelverdediger beter te maken.

Een belangrijk aspect voor Burke is dat de meeste keepers in het buitenland langer zijn dan 1,80 meter. Suriname kampt naar zijn zeggen met een groot probleem, aangezien de meeste doelverdedigers kort zijn. "We hebben korte keepers die naar Surinaamse maatstaven presteren, maar internationaal amper doorbreken."

Om dit probleem te verhelpen, zal er flink wat werk verzet moeten worden. "Vele trainers proberen met het beschikbare te werken, maar we moeten nu serieus op zoek gaan naar langere doelmannen."

Andere tekortkomingen noemt hij het kunnen trappen met slechts één been en een attitude die niet helemaal goed is. Burke geeft aan dat deze zaken allemaal belangrijke ingrediënten zijn voor het slagen van een doelman. De hoopvol gestemde keeperstrainer zal in samenspraak met technisch directeur Kenneth Jaliens zijn opgedane kennis proberen te delen met andere trainers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games