woensdag 11 april 2012

'Samenstellen nationale selectie complexe zaak'


De nationale A-voetbalselectie start op 17 april met de voorbereidingen op internationale toernooien. De op 30 maart aangestelde bondscoach, Ricardo Winter (foto: links), is daarom druk bezig een lijst van spelers samen te stellen, die opgeroepen zullen worden voor de centrale trainingen.

"Ik ben sinds mijn aanstelling bezig en hoop de lijst vóór dinsdag af te hebben", zegt hij desgevraagd. Natio speelt van 13 tot en met 15 juli het jaarlijkse vierhoekstoernooi met Aruba, Bonaire en Curaçao. Het ABCS-toernooi is dit jaar op Aruba. In augustus moet het nationale team naar Barbados voor de Digicel Caribean Cup 2012.

Winter zal de voetballers, die hij op het oog heeft, voorleggen aan technisch directeur Kenneth Jaliens. Volgens de bondscoach is het een hele complexe zaak om een nationale selectie samen te stellen. Elke trainer wil namelijk zoveel mogelijk met de beste spelers van Suriname werken.

Een belangrijke vereiste is wel dat die passen in de speelwijze die gehanteerd zal worden. Verder wordt er ook gekeken naar de mentaliteit van de voetballers. Winter weet nog niet met hoeveel spelers hij zal starten aan de trainingen. Dat moet hij nog met Jaliens bespreken. Ook is er geen maximale leeftijdsgrens vastgesteld. "Het is een nationale selectie en dan speelt leeftijd geen rol", vindt hij. "Natuurlijk zijn er richtlijnen, want je moet ook denken aan de ontwikkeling en de continuïteit."

Binnen de A-selectie is de positie van assistent vacant, nadat Harold Deyl bedankte voor de functie. Winter geeft aan dat de technisch directeur hem nog niet ingelicht heeft over de nieuwe assistent. "Die beslissing is des technisch directeur en de SVB."

1 opmerking:

  1. Hier begint het gedonder al. De selectie zal aan de technisch directeur voorgelegd worden en er dient overleg te zijn met hoeveel spelers hij mag trainen. ABSOLUUT NIET. De bondscoach beslist welke spelers behoren tot zijn selectie en in de voorbereiding hoeveel opgeroepen worden en de technisch directeur moet ALLEEN faciliteren. Elke inmenging moet meteen afgekapt worden. Overleg is altijd goed, maar mag alleen ondersteunend zijn en niet bevoogdend worden. Het is gewoonlijk zo vanwege dat het de eerste keer is te trainen met een grotere voorselectie dan normaal, waardoor de twijfelgevallen zich kunnen bewijzen of afvallen. Leeftijd is niet aan de orde, maar iemand op zijn retour moet niet om zijn naam geselecteerd worden. Maar te veel of alleen jeugd is ook niet goed. Een goede mix is altijd te prefereren boven teveel oud of jong.
    Absoluut noodzakelijk is de speelwijze aan te passen aan het beschikbare matriaal en niet andersom. Want bijvoorbeeld als je geen buitenspelers hebt kan je geen 4-3-3 spelen. De beschikbare beste spelers moeten opgeroepen worden en aan de hand daarvan moet een spelsysteem bedacht en door training ingeslepen worden. Zie daar het moderne denken in voetbal. Ik heb echt het gevoel dat alles wat logisch en makkelijk is in Suriname zo moeilijk mogelijk gemaakt wordt om maar belangrijk over te komen. Vermoeiend zeg. Dat is mijn inziens een reden waarom er niet voor Deyl gekozen zou kunnen zijn. Hij is misschien in de ogen van de beleidsbepalers te europees en dat strookt niet met hun paternalistische inslag. 1+1=2 As simple as that.

    BeantwoordenVerwijderen

Games