maandag 5 december 2011

Bonaire wint tweede editie ABCS-toernooi


Suriname is tijdens de tweede editie van het ABCS-toernooi op een teleurstellende derde plaats geëindigd. Dit komt mede door het verlies van Suriname tegen Aruba (na penalty’s 4-5) vrijdag bij de start van dit toernooi. In de laatste ontmoeting om de derde plaats wist Suriname wel van Curaçao te winnen. Na een 0-0 ruststand werd het 2-0.

Ook bij de tweede ontmoeting was Suriname het land dat de initiatieven nam. Het ging echter minder goed bij de afronding. Pas in de tweede helft kwam Suriname tot scoren. Stefan Banetti kon goed de bal indrukken uit een rebound; 1-0. Daarna was het Emilio Limon die uit een pass van captain Marlon Felter, die overigens zijn de laatste wedstrijd voor Suriname speelde, de bal kon intikken.

Bonaire (foto: met de beker) werd vrij verrassend kampioen van dit toernooi. Voor Bonaire, dat gezien werd als het zwakste land van het jaarlijkse vierhoekstoernooi tussen Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname, betekent de titel erg veel. Het is een bekroning op de intensieve voorbereiding.

Bondscoach Artvro Charles vindt het een hele prestige en hoopt dat met de titel deuren voor het team open zullen gaan. Bonaire heeft ten opzichte van de overige drie landen namelijk op organisatorisch- en financieel gebied een grote achterstand. Charles zegt dat zij niet zijn aangesloten bij de FIFA en dat zij daardoor veel financiële steun mislopen. Op zich vond Charles het een goed georganiseerd toernooi, maar had graag dat meer publiek de wedstrijden had bezocht. "Wij zijn gewoon met publiek te spelen. Dat brengt een andere ambiance met zich mee," zegt hij. Bonaire begon erg sterk aan de wedstrijd. De ploeg toonde erg veel vechtlust en liet duidelijk blijken dat er met niets minder dan het kampioenschap genoegen zou worden genomen.

De spelers werden daarbij flink opgezweept door het klein aantal suporters dat met hen was meegereisd. Die gingen dan ook totaal uit hun dak toen Kenneth Kunst in de 34ste minuut de 1-0 aantekende. Zij werden nog doller toen Rolando Janzen in blessuretijd van de eerste helft de voorsprong vergrootte; 2-0. Aruba bewees echter over goede veerkracht te beschikken en maakte door goals van Jean-Luc Bergen (50') en Frederick Gomez (53') de achterstand ongedaan; 2-2. Hierna bleven zij dominant en creëerden tal van kansen, die onbenut bleven.

Ook Bonaire, die in de tweede helft helemaal uitgeblust was, kreeg twee goede kansen. Het bleef echter daarbij, waardoor vrije schoppen vanaf de elfmeterstip de beslissing moest brengen. Ruvelio Josephia, die in blessuretijd tegen zijn tweede gele kaart aankeek, is de enige speler die in het toernooi rood werd gekleurd. Bonaire-goalie Rugenio Josephia ontpopte zich tijdens de strafschoppenreeks tot held door twee inzetten van de Arubanen te stoppen en zijn land het kampioenschap te schenken. Bonaire was toch de betere ploeg en won met 4-3 en onttroonde zo titelverdediger Suriname. Volgend jaar wordt het toernooi dat bedoeld is om de vriendschapsband tussen de Nederlandssprekende Caribische landen te versterken, op Aruba gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games