donderdag 10 november 2011

SVB beboet voor wangedrag publiek


Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Surinaamse Voetbalbond (SVB) een boete, inclusief proceskosten van 6.000 Zwitserse Frank (ruim 6.600 US dollar) opgelegd voor wangedrag van het Surinaams publiek. De disciplinaire commissie van FIFA legde de geldstraf op, nadat op 7 augustus toeschouwers het speelveld in het André Kamperveen stadion betraden na een late gelijkmaker (2-2) in de Olympische kwalificatiewedstrijd tegen Jamaica.

De SVB moet de boete binnen dertig dagen voldoen. "Het geld hebben we nog niet. Als wij geen donatie vinden, zullen wij tot een lening moeten overgaan", zegt voorzitter Louis Giskus. Zijn bond heeft de mogelijkheid in beroep te gaan, maar dat zal geen invloed hebben op de boete. "Wij gaan niet in beroep, omdat de feitelijke situatie is, dat het publiek het veld is opgegaan", vertelt Giskus.

"In beroep gaan kost je mogelijk ook meer geld. Met ons verweer hebben wij geprobeerd verzachtende omstandigheden aan te voeren. Misschien is dat de reden dat wij niet zijn geschorst en verder mogen meedoen aan het kwalificatietoernooi." In het verweer is aangehaald dat het publiek overenthousiast was en in geen geval de spelers van Jamaica heeft gemolesteerd.

Het bleef bij een uiting van vreugde. Het bestuur had videobeelden en fotomateriaal opgestuurd naar de FIFA om te bevestigen dat de fans niet tot baldadigheden zijn overgegaan. Na de late gelijkmaker van Suriname, waardoor het team zich plaatste voor de volgende ronde, brak de hel los.

Behalve dat de toeschouwers uitzinnig van vreugde het veld bestormden, gingen de spelers van Jamaica de Barbadiaanse scheidsrechter Trevor Taylor te lijf (foto). Een politiemacht moest hem ontzetten.

Ook freelance fotograaf Regillio Derby werd door een Jamaicaan aangevallen. Na enkele zittingen, waarbij de documenten van de wedstrijdcommissaris, het verweer van de SVB, video- en fotomateriaal zijn bestudeerd, is de FIFA-tuchtcommissie conform artikel 67 van de disciplinaire code tot strafoplegging overgegaan. In het artikel staat onder meer dat het organiserend land aansprakelijk is voor het gedrag van het publiek.

Het nationaal U-23 team speelt eind november op St. Kitts de volgende kwalificatieronde. Behalve tegen het gastland moeten de krachten gemeten worden met Cuba en Trinidad & Tobago. Giskus zegt dat de participatie veel geld kost. "We zijn aan het bekijken hoe de eindjes aan elkaar te knopen."

1 opmerking:

  1. grappig de SVB heeft een boete gehad van 5000 euro oftewel 6600 amerikan dalla" mmaar zoekt een donatie want ze kunnen het niet betalen ???? triest zelf een amateur vereniging derde klasse zou dit nog kunnen betalen!! maar die 3 miljoen euro van Seedorf niet willen aannemen ??!??!! dan waren ze de rest van hun leven binnen !! willen ze zou graag NIET dat die surinaamse nederlanders het gaan overnemen om Su prijzen te laten winnen of op zijn minst plaatsing en mee doen als favoriet aan de copa america en de gold cup winnen...???

    BeantwoordenVerwijderen

Games