maandag 28 november 2011

Natio faalt op beslissende momenten


Het nationale elftal (foto) en top-Surinaamse teams falen op beslissende momenten. Er zijn enkele voorbeelden van het verleden waarbij de selectie op het laatste moment wanneer een voorsprong moet worden vastgehouden, deze uit handen geeft. Het historische bezoek dat Robinhood enige jaren geleden aan Nederland bracht en een goede beurt maakte tegen teams als Feyenoord en Ajax zijn voorbeelden daarvan.

Terwijl toeschouwers vooruitzichten zien en zich vergenoegd de handen beginnen te wrijven dat het nu gaat gebeuren, komt de teleurstelling en zijn de tranen zichtbaar. Dat is nu weer gebeurd in St. Kitts & Nevis tegen het Cubaans elftal in de strijd om een plaats in de volgende kwalificatieronde van het Olympisch toernooi.

Suriname bouwt een voorsprong op in de eerste helft van 2-0 maar verliest toch met 2-4. Surinaamse coaches hebben doorgaans een stopwoord dat ‘concentratieverlies’ genoemd wordt. Wat het ook zij, veelal worden blunders gemaakt. Sommigen spreken van nonchalance en weer anderen schrijven deze situatie toe aan een zwak tactisch eindspel.

Er valt wel meer over te zeggen als een trainer volledig aan het woord wordt gelaten. Veel dat te maken heeft met tactische concepten en afspraken die niet worden nageleefd en het excuus dat het vermogen om professioneel stand te houden nog niet is ontwikkeld.

Winst op Cuba had Suriname in een riante positie gebracht. Suriname zou zich direct hebben geplaatst voor de volgende ronde. Suriname heeft nu alles in eigen hand om toch de volgende ronde te bereiken. Suriname heeft 3 punten uit twee wedstrijden, St. Kitts ook 3 punten, Cuba 4 punten uit twee wedstrijden en Trinidad 1 punt uit twee wedstrijden.

Vandaag speelt Suriname tegen Trinidad en Cuba tegen St. Kitts. Van de vier landen gaan twee over naar de volgende ronde. Trinidad is de laatste jaren een lastige tegenstander. Voor Jamaica geldt dat ook. In een dramatische wedstrijd speelde de U-23 selectie in de vorige kwalificatieronde in Suriname gelijk tegen Jamaica. Een 2-5 nederlaag van Trinidad tegen een herboren St. Kitts roept vraagtekens op, terwijl Suriname het gastland St. Kitts met 1-0 versloeg.

De Trinidadianen speelden eerder 1-1 gelijk tegen Cuba. Deze uitslagen maken het moeilijk op basis van de cijfers een haarscherpe analyse te maken. Op basis van de rekensommetjes zou er voor Suriname winst in zitten tegen Trinidad, omdat de Trinidadianen met liefst 5-2 hebben verloren van St. Kitts dat eerder slachtoffer werd van Suriname (0-1). Cuba dat met 4-2 van Suriname won zou volgens een rekenkundige formule moeten winnen van St. Kitts, omdat Suriname van Cuba met 2-4 verloor. Maar elke prognose op grond hiervan is een denkfout, omdat elke wedstrijd een andere wedstrijd is, zeggen trainers.

3 opmerkingen:

 1. Ey,laten ze maar heel dat voetbal in Suriname opdoeken!Want het word steeds erger!!Dat stelletje wijven daar kunnen niet voetballen!

  Nu 6-0 voor Trinidadd U23.

  En dan noemen ze dit "ontwikkeling"???

  Lager kun je niet zinken,dit is de lowest of the lowest prestatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Trinidad,maak er 10!!!!!

  Nak deng 10!!!!!!

  Suriname U23,Wijvennnnnnn!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze analyse klopt dus niet meer. Dit surinaams team is gewoon zwak. TT wint met 9-1.

  BeantwoordenVerwijderen

Games