donderdag 3 november 2011

ABCS-toernooi definitief gepland voor december


De tweede editie van het ABCS-toernooi tussen Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt op 2 en 4 december in het Franklin Essed stadion afgewerkt. De openingspartij van Suriname is tegen Aruba. Het toernooi stond aanvankelijk voor augustus gepland, maar werd verschoven door Olympische en WK-kwalificatieverplichtingen van Suriname.

In september kon er ook niet gespeeld worden, omdat Aruba en Bonaire geen plek vonden op de vlucht wegens de vakantiedrukte. In plaats daarvan werkten Curaçao en Suriname een tweekamp af op 23 en 25 september. Suriname won de eerste ontmoeting met 2-0 door goals van Stefano Rijssel en Milton Pinas. Twee dagen daarna eindigde het duel 2-2. Voor de thuisploeg scoorden Evani Esperance en Giovanni Drenthe.

De kans was groot dat het toernooi dit jaar niet meer zou plaatsvinden, maar na gesprekken werden 2 en 4 december als nieuwe speeldata geprikt. De drie bezoekende landen betalen zelf hun reiskosten, terwijl de Surinaamse Voetbalbond (SVB) zorgt voor vervoer, hotel, voeding en trainingsfaciliteiten. Bonaire heeft de SVB inmiddels laten weten met een aantal supporters te willen afreizen. Dit zou bevorderlijk zijn voor het toerisme.

Het ABCS-toernooi heeft als doel de vriendschapsbanden tussen de Nederlandssprekende (ei)landen te verstevigen. Afgesproken is dat de vier landen elk 3.000 US dollar bijdragen voor de prijzenpot. De kampioen ontvangt 6.000 US dollar, de overige landen elk 2.000.

Over een mogelijke uitbreiding van het toernooi is nog niet nagedacht. Het ligt wel in de bedoeling daarover te brainstormen en eventueel in de toekomst andere landen uit te nodigen.

Suriname won de eerste editie vorig jaar op Aruba door eerst Bonaire opzij te zetten en in de finale Curaçao na strafschoppen te verslaan. Voor eigen publiek gaat Natio over een maand voor prolongatie.

1 opmerking:

Games