woensdag 11 mei 2011

'Surinaams topvoetbal heeft enorm laag niveau'


Ronald Kolf (foto), technisch-directeur van Leo Victor, zegt dit hij niet al te hoge verwachtingen had van de stage van Stefano Rijssel in België. "Voorlopig zie ik geen Surinaamse voetballers doorbreken in Europa", stelt hij scherp. Er zal volgens hem veel moeten veranderen, omdat er verschillende zaken verkeerd gaan in het Surinaamse voetbal. Daarnaast ziet hij de regelgeving van Europa als een enorme sta-in-de-weg.

Toch vindt hij dat er meer stageplekken beschikbaar moeten worden gesteld, zodat spelers kunnen kennismaken met een andere aanpak en een ander niveau. De ploeggenoten van zo een speler kunnen zich dan aan hem optrekken. "Een talent heeft in Suriname misschien geen concurrentie en is niet te houden door zijn tegenstanders. Maar in het buitenland heb je moeilijkere tegenstanders, die je het helemaal niet makkelijk maken."

Kolf, die ook voorzitter is van de Stichting Instituut Sportopleidingen, vindt niet dat het hapert aan de opleidingen in Suriname. Hij denkt eerder dat het "enorm lage niveau van het Surinaamse topvoetbal" de voornaamste oorzaak is.

Hij schrijft dat niveau toe aan het verkeerde beleid van de voetbalorganisaties en doelt op de organisatie, het competitiesysteem en de status van de spelers. Verder stelt Kolf dat het schort aan de handelingssnelheid van de voetballers. "Zij moeten beter en sneller gaan handelen, maar dat gaat dan weer gepaard met het niveau van de competitie."

Om progressie op gang te brengen, zal volgens Kolf de status van de voetballers moeten veranderen. "Dan hoeft het niet met veel geld gepaard te gaan, maar dan weet je dat je een speler kan binden aan een club. Je kan hem dan opleiden."

Dat heeft nu geen zin, vindt Kolf. "Als je een speler een jaartje heb opgeleid en hij in het oog springt, gaat hij het volgend seizoen naar een club die geld op tafel legt. Deze spelers blijven dan steken; ze worden teleurgesteld en stoppen vaak genoeg met voetballen."

2 opmerkingen:

  1. Waarom maken we geen gebruik van de oud oranje gedienden van Surinaamse komaf om zoal bestuurlijk als inhoudelijk meer richting te geven aan de voetbalsport in Suriname?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met die 7-0 van WBC op Puerto Rico kan ik het nu geloven.En terwijl Puerto Rico geen voetballand is.

    BeantwoordenVerwijderen

Games