dinsdag 15 februari 2011

'CONCACAF U-20 toernooi begint nu pas echt'


Bondscoach Harold Deyl van de nationale U-20 voetbalselectie heeft zich één ding voorgenomen: rustig en nuchter blijven, zoals hij dat zijn hele leven al doet. Fanatiek van de bank springen als coach heeft weinig zin. Plotseling in dromen gaan geloven evenmin.

Deyl weet waar hij aan toe is. Eind maart speelt zijn U-20 team in de CONCACAF-eindronde in Guatemala tegen de Verenigde Staten en Panama. De poule telt drie landen en de beste twee gaan door naar de kwartfinale. Een plaats bij de laatste vier geeft vervolgens recht op deelname aan het WK in Colombia deze zomer.

Nu gaat het toernooi pas echt beginnen voor Deyl: "Amerika is al jaren een groot voetballand waar ze veel verder zijn dan in Suriname. Daar moeten we realistisch in zijn. Wij zijn een van de weinige landen in de eindronde zonder profvoetbal. Panama ken ik niet. Ik wil graag beelden van het team bekijken om hun speelwijze te kunnen analyseren. Maar tegen wie we straks ook spelen, de opdracht is simpel: we zullen echt moeten gaan voetballen."

Bij zijn nuchtere instelling past ook zijn constatering dat nog lang niet alles gaat zoals het zou moeten en zou kunnen gaan met het Surinaams voetbal. En dan heeft Deyl het zowel over de beperkte beheersing van elementaire principes als balaanname en juiste spelvoortzetting als over de attitude van sommige spelers: "Kijk, veel Surinaamse spelers kunnen ongelooflijk veel met een bal. Maar is het ook functioneel? Vijftigduizend keer een bal hooghouden is leuk maar in een wedstrijd heb je er niets aan. En die arrogantie van bepaalde spelers... Ik weet niet precies waar ze dat op baseren. Alsof ze al heel wat hebben gepresteerd."

Wel meldt de bondscoach dat de Surinaamse Voetbalbond (SVB) alles in het werk stelt om de selectie zo goed mogelijk voor te bereiden op het eindtoernooi. Er is een hoopvol gesprek geweest met de minister van Sport en Jeugdzaken. Daarnaast heeft Deyl zijn begeleidingsteam kunnen uitbreiden met twee fysieke trainers. Een sportschoolhouder die de spelers op kracht en snelheid gaat trainen. En een conditietrainer die vertrouwd is met de omstandigheden in Guatemala City, waar de wedstrijden op een niveau van vijftienhonderd meter plaatsvinden: "Hopelijk kunnen we een week van tevoren of misschien nog iets eerder naar Guatemala afreizen. Dan hebben we genoeg tijd om te acclimatiseren. We moeten sowieso zorgen voor een berenconditie maar wanneer je daar pas een of twee dagen bent, loop je al na tien minuten voetballen met je tong op je schoenen."

Deyl heeft zijn selectie voorlopig uitgebreid met drie nieuwe spelers. Ze zijn afkomstig uit de districten en hij heeft ze ontdekt tijdens twee zogenoemde observatietrainingen. De selectie traint nu elke dinsdag en donderdag en volgende maand wil Deyl de frequentie aanmerkelijk opvoeren. Hij heeft de SVB al gevraagd om de U-20 competitie twee weken stop te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games