vrijdag 12 november 2010

Instelling Surinaamse spelers staat ter discussie


Suriname heeft zijn openingswedstrijd in de tweede ronde van de Digicel Caribbean Cup 2010 met 2-1 verloren van Antigua en Barbuda. De teleurstelling bij de Surinaamse supporters is groot. "Verliezen wij nu ook van Antigua?", wordt gevraagd. Een andere merkt op: "Hoe kunnen wij niet winnen van een land op een rots?"

De redenen waarom er verloren is, zullen er waarschijnlijk talrijk zijn. Voor enkelen staat als een paal boven water dat zaalvoetbal bijdraagt aan de ellende. Het besluit van de Surinaamse Voetbalbond om vanaf het seizoen 2011-2012 de spelers voor de keus veldvoetbal of zaalvoetbal te stellen, wordt daarom toegejuicht.

Bondscoach Ricardo Winter had eerder laten weten enigszins machteloos te staan zonder regelgeving. "Doordat er in Suriname geen profcompetitie is, kunnen de spelers geen verbod opgelegd worden. Wij kunnen ze slechts uitleggen dat het belangrijk is zaken af te wegen en prioriteiten te stellen." Hij hoopte dat, dat de spelers zichzelf zouden sparen voor de wedstrijden in de Digicel Caribbean Cup. "Want dat is van landsbelang!"

De realiteit lag anders: geen afweging, geen prioriteit, geen sparen en lak aan landsbelang. Uren vóór het vertrek van de nationale selectie naar Antigua en Barbuda kwamen zondagavond namelijk drie internationals – aanvoerder Derrick Garden, spits Gregory Rigters en middenvelder Roché Emanuelson – uit voor de zaalvoetbalvereniging Styx in de partij tegen Inter Nacional. Het aantal had er vier kunnen zijn als Styx-doelman Ronny Aloema nog bij de selectie zat.

Op de participatie van alle vier in de zaalvoetbalwedstrijd valt er wat op te merken. Garden bijvoorbeeld kampte met een lichte blessure, maar was hersteld vóór vertrek naar het ABCS-toernooi. Van de aanvoerder zou je een beter voorbeeld moeten verwachten. Rigters kreeg al vroeg in de partij een flinke tik. Hij moest naar de kant, maar viel later toch weer in. Grootste vraagteken kan geplaatst worden achter het meedoen van Aloema. Op 3 november verklaarde hij zich te focussen op zijn herstel "om niet half, maar volledig terug te komen om onder de lat te staan."

Hij was op 13 oktober aan zijn knie geblesseerd geraakt in de Digicel Caribbean Cup-ontmoeting tegen de Nederlandse Antillen. "Het gaat de goede kant op met mij. De fysio vindt dat het goed gaat. Het genezingsproces bevalt mij, maar ik durf nog niet voluit te trainen. De vrees dat die knie weer gaat opspelen, gaat steeds door mijn hoofd, want de pijnen na de blessure waren verschrikkelijk en haast ondraaglijk." Vier dagen na het artikel stond Aloema onverwacht weer onder de lat voor Styx.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games