vrijdag 1 oktober 2010

Wanorde in aanloop naar Digicel Caribbean Cup


Natio krijgt een nieuwe kans om zich waar te maken in de Digicel Caribbean Cup 2010 waarvan Suriname de poulewedstrijden met de Nederlandse Antillen, Saint Lucia en Guyana deze maand organiseert. Ernstige kanttekeningen over de organisatie van dit toernooi zijn op z'n plaats. De bevalling van het toernooi verliep moeizaam en dat is geen goede propaganda voor de sponsor Digicel.

Het is zelfs een aanfluiting aan het adres van de Caribische Voetbalunie (CFU) die zich heeft doen kennen als een wanordelijke organisatie. Door het telkens uitstellen van het toernooi zit de Surinaamse Voetbalbond (SVB) met kosten die niet worden vergoed. Daarbij is de Nederlandse trainer Kees Zwamborn, die was aangetrokken voor de selectie, voortijdig teruggekeerd naar Nederland omdat hij het wachten moe was.

Uitbetaling van trainingsgelden aan spelers en trainers is voor niets geweest. De SVB is teruggevallen op assistent-trainer Ricardo Winter, omdat bondscoach Kenneth Jaliens ook niet langer kon wachten en intussen naar Nederland is vertrokken om een hogere trainersopleiding te volgen.

Overal ter wereld wordt een jaarprogramma vastgesteld, behalve bij de CFU. De bondscompetitie begint in oktober op het moment waarop ook een begin wordt gemaakt met het Digicel-toernooi. Nationale bonden kunnen daarom niet goed plannen en als de prestatie van de spelers straks minimaal is, zijn spelers en trainers de gebeten hond. Maar de hoofdschuldige is de CFU die het vermogen niet heeft goed te organiseren. Dat Digicel haar naam verbindt aan de Unie moet zij maar zelf weten, maar op deze manier wordt het niks met de internationale organisatie van het voetbal in de Caribbean.

Ook nationaal heeft deze wanorde gevolgen, want teams die aan de competitie moeten beginnen zijn volop bezig met het voortraject van de competitie en hebben een bepaald trainingsprogramma uitgestippeld. Hiermee wordt ingebroken in het programma van de clubs en bestaat de kans dat clubtrainers hun kanttekening hebben, wat in het nadeel is van Natio.

De leiding van de SVB en de bondscoach doen er goed aan rond de tafel te gaan zitten met de clubtrainers om medewerking te vragen om een aangepast oefenschema te maken. Gezien het nationaal belang zullen de trainers zeker bereid zijn hieraan mee te werken.

Natio maakt een redelijke kans om door te gaan naar de tweede ronde van de Caribbean Cup. De tegenstanders zijn niet onverslaanbaar, maar daarvoor is grote inzet nodig omdat Guyana de laatste jaren een belangrijke struikelblok is. Suriname heeft wel het thuisvoordeel, maar de komende dagen zal het team mentaal optimaal voorbereid moeten worden.

De clubs van de Natio-spelers zitten met enkele geblesseerde spelers en weer anderen zouden vermoeid zijn door warming-up toernooien die zijn gespeeld in een periode waarin de opstart had plaatsgevonden van het voorseizoen. Deze kwesties moeten goed worden doorgenomen met de clubtrainers waarbij alle plooien worden gladgestreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games