zondag 24 januari 2010

Zwamborn gaat “Olympisch team” trainen


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) maakt op het eigen digitale huis bekend dat Kees Zwamborn (foto) tijdelijk de functie gaat vervullen van trainer. Deze samenwerking komt mede tot stand door tussenkomst van de KNVB en de Stichting Suriprofs. De Nederlander moet het "Olympisch voetbalelftal" van Suriname klaarstomen voor de "Digicel Cup". Wat het verschil is tussen het Olympisch elftal en het nationale elftal is vooralsnog onduidelijk.

De genoemde Digicel Cup verwijst waarschijnlijk naar de Digicel Caribbean Championship 2010 (DCC’10) dat in maart van start zal gaan. Het gehele toernooi zal van 13 maart tot 15 november duren. In die periode zullen knock-out wedstrijden (eerste ronde) en poulewedstrijden (tweede ronde) gespeeld worden. Wanneer de tweede ronde wordt overleeft zullen de finales in november worden gespeeld, waarna de teams uit de top 4 zich kwalificeren voor de CONCACAF Gold Cup 2011.

Het is een raadsel waarom de SVB over een "Olympisch elftal" spreekt. Dit zou betekenen dat Zwamborn met een jeugdelftal zal aantreden in de DCC’10. Een Olympisch voetbalelftal bestaat namelijk uit spelers onder de 23 jaar plus 3 oudere dispensatiespelers. De laatste keren dat Suriname deelnam aan het Caribische toernooi, werden de beste voetballers geselecteerd ongeacht de leeftijd.

Wanneer het toernooi voor Suriname eindigt, zullen Zwamborn en SVB de afgelopen periode evalueren. Naast de DCC’10 zal Zwamborn de SVB adviseren bij het aantrekken van assistenten voor de nationale selecties. Wie de directe medewerker wordt van de Nederlander bij de hoofdmacht is nog niet bepaald.

Laatste dagen werd er gespeculeerd of de Nederlandse oefenmeester bondscoach zou worden van het nationale elftal. Uit het bericht op de website van de SVB kunnen we niet definitief opmaken of Zwamborn ondersteunend zal zijn aan het voetbalelftal als veldtrainer of echt als hoofdtrainer. Het woord ‘bondscoach’ wordt namelijk niet in de berichtgeving gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games