dinsdag 26 januari 2010

'Sranang neemt genoegen met kleutervoetbal'


Column [Howard Ommel] - Op de digitale snelweg kwamen we Howard Ommel tegen die zich uitliet over het voetbal in Suriname. Howard is een kritische wereldburger die na een lange winterslaap heimwee heeft naar Suriname en op een provocerende manier probeert om de boel daar en hier wakker te schudden. Ook waakt hij er voor dat de Surinamer in Nederland verdwijnt door eenzijdig helemaal te integreren, zodat er niets van de Surinaamse cultuur overblijft. Op zijn weblog houdt hij een column bij waarin deze strijd aan de orde komt.

Voor alle duidelijkheid moet men zijn column wel met een grote schep Surinaams zeezout nemen, zo zegt hij zelf. Onderstaand is zijn laatste column te lezen over het bericht dat Nederlander Kees Zwamborn het Surinaams voetbalelftal gaat trainen.

Met gefronste wenkbrauwen als er nog van wenkbrauwen sprake zou zijn las ik het bericht over de nieuwe coach van het Surinaams voetbalelftal. Het is een rasechte witte Nederlander. Zijn er dan echt geen Surinamers te vinden die het klusje kunnen klaren of hebben we die Hollanders zo hard nodig voor een beetje voetbalsucces.

We zijn toch nog altijd geneigd om alles wat je uit het buitenland haalt honderdduizend maal te overschatten. Het kan tussen de oren zitten door jarenlange hersenspoeling. Ik ben ten allen tijden bereid mijn moederland op een zondagmiddag wereldkampioen voetbal te maken maar niemand van de Surinaamse Voetbalbond schijnt van mijn bestaan af te weten.

Ik kan ook zo honderd namen opdreunen van mensen die het land van melk en honing en wereldvoetballers enkele niveaus hoger zouden kunnen laten voetballen waardoor ze op hun slippers mee doen aan de Olympische Spelen en andere grotere toernooien maar men is nog steeds geneigd om heel moeilijk te doen terwijl het een scheidsrechtersfluitje van een Surinaamse cent is.

Waarom houdt ex-kolonie van Nederland de kwestie van de dubbele nationaliteit hardnekkig tegen. Er zijn genoeg voetballers van Surinaamse origine die voor het paradijs op de noordkust van Zuid-Amerika met Brazilië als naaste buur willen uitkomen. Daar ben ik ook een groot voorstander van. Het lijkt erop dat men in Sranang genoegen neemt met kleutervoetbal en geen belangstelling heeft voor voetbal op wereldniveau.

Surinaamse voetballiefhebbers uit het voormalig Koninkrijk en Suriname zouden de koppen bij elkaar moeten steken om de wereld te tonen dat Gullit, Rijkaard, Davids, Bogarde en vele anderen waar ik door een storing in het kortetermijngeheugen even niet op de naam kan komen geen incidenten waren maar dat het land bijna overloopt van talentvolle voetballers die alleen nog op de juiste manier getraind en vooral gekoesterd moeten worden.

Howard Ommel heeft meer dan 35 jaar bij de grootste krant van Nederland gewerkt. In Suriname was hij omroeper bij Radio Paramaribo en Leerkracht op de GLO. Meer informatie en columns zijn te vinden op zijn weblog www.howardommel.web-log.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games