zaterdag 23 januari 2010

Oud-bondscoaches blij met komst Zwamborn


Met het aantrekken van de Nederlandse voetbaldeskundige Cornelis ‘Kees’ Zwamborn wil het bestuur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) tot een beroepsmatige aanpak komen van de voetbalontwikkeling. Trainer-coaches zullen voor een periode van drie maanden meelopen met de Nederlander om kennis en ervaring op te doen.

SVB-voorzitter Louis Giskus zegt dat evenals de FIFA, de donoren, het voetbalminnende publiek en ook het bestuur voor een professionele aanpak staat. “Vandaar dat wij hoger opgeleid kader aantrekken om onze mensen nog meer skills te geven, totdat zij de vaardigheden hebben opgedaan om over te nemen”, stelt hij.

Ricardo Winter heeft eerder als bondscoach gefungeerd en juicht de aanstelling van Zwamborn toe. “Wij hebben zeker een ervaren buitenlandse trainer nodig. Van die expertise kunnen wij gebruik maken en profijt van trekken”, vindt hij.

Winter waarschuwt wel dat met de aanstelling van de Nederlandse deskundige alle andere onderdelen die verband houden met het leveren van prestaties door de trainer in place moeten worden gebracht. “Successen staan of vallen met het geheel aan activiteiten die model staan voor een verantwoorde voorbereiding van een selectie en het behalen van goede resultaten”, geeft hij aan.

Volgens hem is men altijd geneigd alleen te kijken naar wat de trainers doen of niet doen. “Maar de tools moeten volledig aan hen worden aangereikt om het geheel tot een succes te maken.” Winter trekt de lijn door naar arbiters die competitiewedstrijden kapotfluiten door verschrikkelijke schoppartijen toe te staan. “Als daar geen einde aan komt, zal die ontwikkeling van negatieve invloed zijn op de bevordering van het verhogen van het spelpeil. De nationale selectie zal daar ook de wrange vruchten van plukken.”

Kenneth Jaliens (foto: midden), eveneens voormalig bondscoach, loopt warm voor een trainer die komt uit een land waar opleidingen op hoog niveau worden verzorgd. "Deze mensen kunnen helpen een goede organisatie op poten te zetten. Voor trainers die vernieuwing willen is het een mooie gelegenheid om meer vaardigheden op te doen, aangezien Zwamborn veel meer ervaring heeft en hij op verschillende niveaus van de voetbalsport een wezenlijke bijdrage heeft geleverd.” Jaliens vraagt zich wel af hoe het werken in een land waarin de voetbalsport nog niet hoog ontwikkeld is de Nederlandse deskundige zal vergaan.

“Welke vruchten zullen wij kunnen plukken na die drie maanden?” vraagt hij retorisch. Voor hem is de eerste stap belangrijk, omdat de volgende stappen voordelen moeten opleveren. “Uitdiepen van de kijk op de totale organisatie van het Surinaamse voetbal is van het allergrootste belang. Wij zullen ons niet enkel bij de beoordeling van de trainer selectief verlaten op zijn handel en wandel.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games