dinsdag 20 oktober 2009

SVB in de clinch met zaalvoetbal


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) is niet bevoegd veldvoetballers (foto: internationals Melvin Valies links en Gregory Rigters rechts) het verbod op te leggen mee te doen aan de zaalvoetbalcompetitie. Trainers van veldvoetbalclubs klagen steen en been over het verdelen van de aandacht van spelers over zaal en veldvoetbal. Al enige tijd wordt zonder tastbaar resultaat een oplossing gezocht voor het probleem.

Niet alleen de clubs maar ook de nationale selectie zit met de handen in het haar. Bondstrainingen die zijn geprogrammeerd voor het spelen van het toernooi om de Independence Cup worden slecht bezocht. De oorzaak wordt toegeschreven aan de concentratie van de selectie op de belangrijke slotfase van de zaalvoetbalcompetitie. Om de spelers de gelegenheid te geven de trainingen van Natio te bezoeken, heeft de SVB besloten enkele competitiewedstrijden naar een nader te bepalen datum te verschuiven. Bekend is dat spelers van de topsectie en de nationale selectie grote belangen hebben bij deelname aan de zaalvoetbalcompetitie.

En aangezien de zaalvoetbalcompetitie in een cruciale fase verkeert zien de Natio-spelers er niet tegen op te kiezen voor zaalvoetbal wat consequenties met zich meebrengt voor een optimale voorbereiding van de bondsselectie. De belangen zijn zo groot dat de voetballers hun krachten sparen bij de bondscompetitie veldvoetbal om voluit te gaan bij de zaalvoetbalwedstrijden. Hun keuze voor zaalvoetbal staat onomstotelijk vast, ook wanneer zij op het punt staan te kiezen voor hun veldvoetbalclub of Natio. Een clubeigenaar van een veldvoetbalvereniging heeft het zelfs klaargespeeld zijn eigen veldvoetbalclub te benadelen door hen voor een zaalvoetbalclub te laten spelen waar hij, de clubeigenaar ook belangen heeft. Het betrof een kampioenswedstrijd bij de zaalvoetbalbond.

Volgens SVB-voorzitter Louis Giskus kan zijn organisatie niets tegen deze spelers ondernemen, omdat de regelgeving hierin niet voorziet. Hij geeft aan dat de Surinaamse Zaalvoetbalbond (SZVB) onder de SVB valt, maar door het ontbreken van de regelgeving is de bond aan handen en voeten gebonden. Wel kan een beroep worden gedaan op vereniging, spelers en de bond om mee te werken dat de belangen van veldvoetbal niet geschaad worden, vindt Giskus. “Wij hebben de reglementen van de Fifa weer doorgenomen en hebben geen artikel kunnen vinden waarin is vermeld dat een verbod aan veldvoetballers kan worden opgelegd om zich in een competitie te onthouden van zaalvoetbal, aldus de voorzitter. “De spelers moeten verantwoordelijkheidsgevoel hebben en beseffen dat het een grote eer is te spelen voor een nationale selectie. "Op zo een niveau moeten spelers bewuste keuzes kunnen maken”.

Giskus zegt dat de reglementen van de SVB moeten worden aangepast om zodoende keuzemogelijkheden te reglementeren. “De reglementen van nu zijn alleen op veldvoetbal gebaseerd, omdat wij vroeger geen andere voetbalsoorten kenden. Nu komen ook zaalvoetbal, beachvoetbal erbij”.

Volgens de voorzitter was daarom aan de leden gevraagd een studie te maken over deze kwestie en oplossingsmodellen aan te dragen. Hij zegt dat de opdracht nog niet is uitgevoerd. Die opdracht was op het bord gelegd van een commissie bestaande uit clubvertegenwoordigers.

Over de ter beschikkingstelling van veldvoetballers meent Giskus dat de clubs niet verplicht zijn spelers voor een periode van enkele maanden ter beschikking te stellen van de bondscoach. De regels van de Fifa schrijven voor dat clubs pas vier dagen voor een interland verplicht hun spelers af te staan. Het is volgens hem aan de ene kant jammer dat de Independence Cup wordt gehouden in een periode waarin de competitie net is gestart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games