woensdag 26 augustus 2009

Reportage over Natio


De FIFA bracht vorig jaar een korte reportage uit over de stand van zaken van het Surinaamse voetbal. Op dat moment was Natio nog in de race voor de eindronde van het WK 2010 in Zuid-Afrika.

In de reportage (zie onderstaande video voor de beelden) is te zien hoe een feestvierend Natio zich kwalificeert voor de derde ronde, door Guyana te verslaan met 1-2.

Inmiddels oud-bondscoach, Kenneth Jaliens komt ook aan het woord. Jaliens verteld over het verleden, heden en zijn vooruitzichten op de toekomst van Natio. Daarnaast komt zijn werk als gymleraar in het onderwijs aanbod.

Verder wordt verteld hoe het toen en nu nog steeds gaat met het amateur voetbal in Suriname. Marlon Felter, verdediger van het Surinaamse voetbalelftal, legt uit dat het normaal is dat voetballers naast het voetbal ook nog naar werk of school gaan.

Suriname wordt in de reportage gezien als een voetballand dat grote voetbalsterren heeft voortgebracht, doordat voetballers in Nederland een opleiding hebben genoten. In Suriname is er tegenwoordig geen kans op ontwikkeling voor jonge voetballers, omdat deze onder andere worden tegengewerkt door het niet beschikken over vele hulmiddelen en kennis & kunde over voetbal.

Ook zijn jonge talenten het slachtoffer van een EU-regeling, omdat spelers die van buiten Europa komen alleen voor een contract en verblijfsgunning in aanmerking komen, als de voetballer een bovenmodaal salaris ontvangt. Hierdoor worden de amateurs uit Suriname vaak te duur gevonden door de clubs in Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Games